Νέο ρεκόρ εικοσαετίας οι τιμές του πετρελαίου

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2004 10:25

Νέο ρεκόρ εικοσαετίας σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας ανησυχίες για εκτίναξη της τιμής της βενζίνης σε περίοδο μεγάλης ζήτησης.

Το αργό στη Νέα Υόρκη έφθασε να πωλείται πάνω από τα 43 δολάρια το βαρέλι –την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από το 1983- , ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του brent ξεπέρασε τα 41 δολάρια.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνδέεται με τη δικαστική εντολή προς τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Υukos Oil να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου. Η διαμάχη της Υukos Oil με τη ρωσική κυβέρνηση για απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια της προμήθειας πετρελαίου, δήλωσε στη Τζακάρτα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γιουσαντούρο.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο, διέψευσε ότι έδωσε εντολή για παύση της παραγωγής και των πωλήσεων πετρελαίου από τη Υukos. Oι εντολές του υπουργείου δεν μπλοκάρουν την παραγωγή στις θυγατρικές της Yukos, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου το υπουργείο ζήτησε με εντολές του από τις μονάδες της Υukos, Yuganskneftegaz, Samaraneftegaz και Tomskneft την παύση της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων, στα οποία σύμφωνα με την εντολή περιλαμβάνονταν και οι ποσότητες αργού πετρελαίου.

Σήμερα όμως, αξιωματούχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα κατά της Yukos αφορούν μονο την πώληση φυσικών περιουσιακών στοιχείων και όχι την παραγωγή ή πώληση πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα