Θετικές προσδοκίες για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης δημιούργησε η ΕΚΤ

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 13:54
UPD:13:55
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Ομοιότητες με το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση για Δανεισμό» (Funding for Lending) που υιοθέτησε από το 2012 η Τράπεζα της Αγγλίας βλέπει το πρακτορείο Bloomberg στο πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας (TLTRO) που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το οποίο στόχο έχει την επανεκκίνηση του δανεισμού στην Ευρωζώνη. 
 
Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου, το επιτόκιο των δανείων της ΕΚΤ, μέσω του εν λόγω προγράμματος, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εξασφαλίσουν φθηνή ρευστότητα, δηλαδή με επιτόκιο ίσο με το βασικό επιτόκιο αναφοράς που πλέον ανέρχεται στο 0,15% συν ένα 0,10% ως περιθώριο και σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου, η οποία θα φτάνει έως και τα τέσσερα έτη. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ. 
 
EURONEWS
Οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια που αντιστοιχούν έως το 7% των ανεξόφλητων δανείων τους σε εταιρείες και νοικοκυριά, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια. Από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζονται έως και το τριπλάσιο του ποσού του καθαρού δανεισμού τους σε εταιρείες της Ευρωζώνης, πάνω από ένα όριο που θα καθοριστεί από την ΕΚΤ, με αντάλλαγμα να αυξήσουν τον δανεισμό τους σε εταιρείες και έτσι να αναλάβουν τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των δανείων από επιχειρήσεις σε χώρες με εξασθενημένη ζήτηση.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies International, το νέο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης δίνει κίνητρα στις τράπεζες, καθώς αυτές μπορούν να τριπλασιάσουν τον καθαρό δανεισμό τους εάν χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά δάνεια. Οι οιωνοί δεν θα είναι πολύ καλοί εάν οι τράπεζες θέλουν τη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν σε δανεισμό, όπως έγινε στη Μ. Βρετανία. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα