Γνώμη: Ελαφρύνσεις και ελλείμματα

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 07:04
UPD:07:04
SOOC/Νίκος Λυμπερτάς

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, επιθυμεί να είναι αρεστή στους πολίτες.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη, είχε πει κάποτε ο Καναδός οικονομολόγος John Galbraith.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση, έχοντας στην τσέπη το μήνυμα των ευρωεκλογών, σκέφτεται τώρα παρεμβάσεις ουσίας επί της φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου.

Φόροι θα μειωθούν, «χαράτσια» θα καταργηθούν, οι αντικειμενικές αξίες θα εκλογικευτούν και διορθώσεις θα υιοθετηθούν.

Η εικόνα δημοσίου χρήματος που ρέει είναι εμφανής και περιλαμβάνεται μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με απλά λόγια, αναμένουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτυγχάνονται, κάθε χρόνο θα καταγράφουμε πρωτογενές πλεόνασμα, οι δεσμεύσεις έναντι των εταίρων θα τηρούνται στο ακέραιο, καμία παρέκκλιση παρά τις παροχές - ελαφρύνσεις δεν θα υπάρξει από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δηλαδή όλα αυτά θα γίνουν, επειδή πετύχαμε ένα χρόνο νωρίτερα, για πρώτη φορά, ελπίζω όχι και τελευταία, πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή για πρώτη φορά φέτος ίσως υπάρξει έστω «αναιμική» ανάπτυξη, επειδή για πρώτη φορά καταφέραμε και βγήκαμε στις αγορές.

Η ερώτηση είναι προφανής. Αρκεί μια χρονιά για να αλλάξουν τα πάντα; Και γιατί δεν το γνωρίζαμε πριν από την αποστολή του μηνύματος της κάλπης;

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, επιθυμεί να είναι αρεστή στους πολίτες. Αρα κανείς δεν αμφισβητεί την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.

Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί.

Διότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’ ό,τι φαίνονται! Ακόμη κι αν παραγνωρίσουμε τον παράγοντα τρόικα, και καταφέρουμε να πείσουμε τους ελεγκτές ότι χρειάζονται ελαφρύνσεις στην οικονομία, πράγμα διόλου εύκολο, πώς θα τους πείσουμε ότι τα ελλείμματα θα περιοριστούν περαιτέρω;

Διότι, αφού θα «πέφτει» χρήμα, από κάπου θα πρέπει να «κόβεται». Θα «παγώσουν» πλήρως οι δαπάνες των υπουργείων, και δη των Υγείας και Παιδείας;

Γιατί πολύ εύστοχα λένε  αναλυτές και εμπειρογνώμονες, δεν γίνεται να κλείσεις μια τρύπα χωρίς να ανοίξεις μια άλλη.

Αν κλείσει επομένως η «τρύπα» της δυσαρέσκειας των πολιτών, είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει μια άλλη, ακόμη μεγαλύτερη, «τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Και είναι γνωστό ότι μια μικρή «τρύπα» μπορεί να βουλιάξει ολόκληρο καράβι.

Αρα, οι ιθύνοντες της συγκυβέρνησης, ή έχουν αποφασίσει να τα παίξουν όλα για όλα ή απλώς εκφράζουν ευσεβείς πόθους που μπορεί να πραγματοποιηθούν, μόνο όμως σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Διότι αν όλα αλλάξουν άρδην τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα, τότε σίγουρα κάποιο κομμάτι των εξελίξεων έχουμε χάσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα