Αλογοσκούφης: Οι Αγώνες εφαλτήριο για μια νέα πορεία της οικονομίας

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2004 16:40

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια νέα πορεία της οικονομίας μέσα από ένα εξωστρεφή προσανατολισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Athens Business Club 2004» στο Ζάππειo Μέγαρο.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα μία επανάσταση ποιότητας, διότι εκτός των άλλων δεν μπορεί η χώρα να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες στη βάση χαμηλού κόστους.

«Κατά την διάρκεια των Αγώνων, η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και ηγετικά επιχειρηματικά στελέχη με αποφασιστικό ρόλο στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το κλίμα δημοσιότητας και ενδιαφέροντος, προβάλλοντας την επιχειρηματική διάσταση και τις δυνατότητες της χώρας μας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Απώτερος σκοπός μας να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό, στο να τονωθεί η ελκυστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να επιτευχθεί η σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με ξένους επιχειρηματίες όχι μόνο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων αλλά και μετά τη λήξη τους», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), από τις ξένες επιχειρήσεις που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, για συμφωνίες με ελληνικές επιχειρήσεις, οι 135 προέρχονται από τις ΗΠΑ, οι 134 από τη Βουλγαρία, οι 111 από Γερμανία, οι 105 από Βρετανία, οι 59 από Αυστραλία και οι 56 από Ιταλία.

Από αυτές, οι 158 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ηλεκτρονική, οι 89 στην ένδυση, οι 78 στο κλάδο τροφίμων - ποτών, οι 50 για τις χρηματιστηριακές επιχειρήσεις και οι 40 για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την «Αθήνα 2004», τον ΣΕΒ, το ΕΛΚΕ, τον ΟΠΕ, το ΕΒΕΑ και άλλους δημοσίους και επιχειρηματικούς φορείς, περιλαμβάνει τέσσερα επί μέρους προγράμματα και δράσεις:

- Athens Business Club 2004.

- Πρόγραμμα Προώθησης και Προβολής επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων με καινοτομικά προϊόντα (Greek Innovation and Technology Showcase ).

- Πρόγραμμα Φιλοξενίας για 30 δημοσιογράφους διεθνούς οικονομικού Τύπου.

- Πρόγραμμα «Γέφυρα: Αθήνα 2004 – Πεκίνο 2008». Προώθηση επιχειρήσεων με ολυμπιακή εμπειρία.

Athens Business Club 2004

Στοχεύει στη δημιουργία δικτύου μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Το δίκτυο εμπεριέχει τη λειτουργία διαδικτυακής επιχειρηματικής λέσχης, όπου ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις μπορούν να εγγράφονται ως μέλη, με δυνατότητες άμεσης διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ τους (matchmaking) για τη διερεύνηση εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. Επιπρόσθετα, θα λειτουργήσει Επιχειρηματική Λέσχη, με περίπου 60 εκδηλώσεις, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σαρόγλειου Μεγάρου, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η διαχείριση του προγράμματος αυτού έχει ανατεθεί στο ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το ΣΕΒ και τον ΟΠΕ, ενώ επικεφαλής του Club είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος.

Greek Innovation and Technology Showcase

Στόχος η προβολή επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων από διαφόρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες έχουν να επιδείξουν προϊόντα καινοτομικά και υψηλής τεχνολογίας, με ανταγωνιστική εμπορική παρουσία και δυνατότητα εξαγωγών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας στη Γλυφάδα καθώς και πρόγραμμα προβολής τους στην ιστοσελίδα του ABC 2004.

«Γέφυρα: Αθήνα 2004 – Πεκίνο 2008»

Στόχος η προβολή της Ελλάδας, των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων στη μεγάλη αγορά της Κίνας, για την επίτευξη αύξησης των εξαγωγών μας και τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών με κινέζικες επιχειρήσεις. Παράλληλα, στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και η προώθηση και προβολή στην Κίνα ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν συμμετάσχει και αποκτήσει τεχνογνωσία στην υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο στις υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα