Νέο πρόγραμμα επιδότησης 6.450 νέων ελεύθερων επαγγελματιών

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2004 19:05

Kαταρτίστηκε από τον ΟΑΕΔ -η υπουργική απόφαση αναμένεται- πρόγραμμα επιχορήγησης 6.450 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 64 ετών, στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, ύψους 58.050.000 ευρώ.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε υπαγόμενο στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 9.000 ευρώ, από τα οποία 3.000 ευρώ θα καταβάλλονται με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής εγκριτικής απόφασης.

Οι 6.450 θέσεις θα κατανεμηθούν βάσει των εξής κριτηρίων:

1) Ποσοστό τουλάχιστον 65% του προγράμματος θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά: α) Ανεργους νέους και νέες ηλικίας 18 έως 25 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι έως 6 μήνες στα μητρώα των ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., β) Ανεργους ηλικίας 26 έως 64 ετών οι οποίοι έιναι εγγεγραμμένοι άνεργοι έως 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

2) Ποσοστό μέχρι 35% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας.

3) Θα τηρηθεί προτεραιότητα στην κάλυψη, έτσι ώστε το 60% των θέσεων να καλυφθούν από γυναίκες.

Στο πρόγραμμα δύναται να υπαχθούν μέχρι και πέντε μέλη εταιρειών Ομόρρυθμων (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων (Ε.Ε.) μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους, ΕΠΕ -με την προϋπόθεση ότι έκαστος υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 25% στο εταιρικό κεφάλαιο- αστικών και μη κερδοσκοπικών. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και πέντε μέλη Συνεταιρισμών.

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια. Την προέγκριση, δηλαδή την αποδοχή από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ της «αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα - υπεύθυνης δήλωσης» από τον ενδιαφερόμενο και την ένταξη, δηλαδή την έκδοση εγκριτικής απόφασης από την υπηρεσία, ύστερα και από την θετική εισήγηση του επιτόπιου ελέγχου.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα στο στάδιο της προέγκρισης

1. Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

2. Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης, το οποίο θα είναι υπογεγραμμένο από τον εργασιακό σύμβουλο ή τον αρμόδιο υπάλληλο και τους ίδιους.

3. Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και υποχρεωτικά από την 1/5/2004 και μετά.

4. Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Επίσης, να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

5. Να έχουν υποβάλει τυποποιημένη «αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα - υπεύθυνη δήλωση» στην οποία θα δηλώνουν ότι γνωρίζουν και αποδέχονται τη διαδικασία και τους όρους ένταξης και συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, θα περιγράφουν το σχέδιό τους για δημιουργία νέας επιχείρησης και θα δηλώνουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα. Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία Απασχόλησης του ΟΑΕΔ του τόπου λειτουργίας της επιχείρησης. Ως τόπος λειτουργίας νοείται κατ' αρχήν η έδρα της επιχείρησης και σε ειδικές περιπτώσεις θα υποδεικνύεται συγκεκριμένος χώρος εγκατάστασής της.

6. Να υπάρχουν κενές θέσεις ανά υπηρεσία, στην αρμοδιότητα της οποίας θα λειτουργήσει η επιχείρηση. Η αποδοχή της αίτησης από την υπηρεσία, συνεπάγεται προέγκριση και δέσμευση της θέσης.

Ενταξη στο πρόγραμμα με την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός ενός μηνός από την υποβολή της «αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα - υπεύθυνης δήλωσης», ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως με τον αιτούντα και ελέγχονται τα παρακάτω:

1. Βεβαίωση έναρξης της δραστηριότητας της επιχείρησης από τη ΔΟΥ.

2. Εξοφλημένα τιμολόγια ή αποδείξεις αγοράς περασμένα στα επίσημα θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ βιβλία της επιχείρησης τους, αξίας τουλάχιστον ίσης με το 40% του ποσού της επιχορήγησης (εμπορεύματα, εξοπλισμοί, πρώτες ύλες κ.λ.π). Λογίζονται και τα έξοδα ενοικίων. Για τις περιπτώσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στη δημιουργία νέων Εταιρειών και Συνεταιρισμών, τα εξοφλημένα τιμολόγια ή οι αποδείξεις αγοράς υπολογίζονται κατά το τμήμα εκείνο το οποίο αντιστοιχεί στη συμμετοχή έκαστου των υποψηφίων στο κεφάλαιο της Εταιρείας ή του Συνεταιρισμού.

3. Καταστατικό σύστασης της Εταιρείας ή του Συνεταιρισμού εφόσον πρόκειται για Εταιρεία ή Συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος.

4. Μισθωτήριο.

5. Νόμιμα πιστοποιητικά για την άσκηση του επαγγέλματός του, όπου αυτά απαιτούνται. Τα νόμιμα πιστοποιητικά δύναται να διαθέτει είτε ο ίδιος είτε ένας τουλάχιστον από τους απασχολουμένους στην επιχείρησή του και σε περίπτωση εταιρείας είτε ο ένας τουλάχιστον από τους εταίρους που απασχολείται στην εταιρεία είτε ένας από τους απασχολουμένους σ΄αυτή.

6. να απασχολούνται στην επιχείρησή τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.

7. η επιχείρηση να λειτουργεί σε χώρο ανεξάρτητο και κατάλληλα διαμορφωμένο (εκτός του χώρου της κατοικίας του επαγγελματία), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της.

8. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου, ο αιτών θα πρέπει να παραδώσει επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των παραπάνω πιστοποιητικών στον ελεγκτή, προκειμένου αυτά να τεθούν στο αρχείο της Υπηρεσίας και να ελεγχθούν τα στοιχεία που δήλωσε στην αίτησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα