Σε πετρελαιαγωγό οι μετοχές

Εγκλωβισμένες στις εξελίξεις του αργού οι αγορές
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2004 00:01

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ στη Wall Street δεν φαίνεται να έχουν πλέον κάποιο στήριγμα, με το πετρέλαιο να καταγράφει καθημερινά το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, αφού ξεπέρασε χθες τα 44 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να μειώσει τις τιμές.

«Η τιμή πετρελαίου αποτελεί τώρα τον κύριο παράγοντα που διαμορφώνει τις μετοχικές τιμές. Εάν η τιμή παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, τότε μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη», επισημαίνουν αναλυτές.

Οι επενδυτές επηρεάστηκαν και από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες Ιουνίου και τις προσλήψεις των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Ο κλάδος τεχνολογίας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες χθες, ενώ αντίθετα ο πετρελαϊκός σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, με το δείκτη S&P για τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να αγγίζει νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, καθώς η αύξηση των τιμών ενισχύει τις ελπίδες για πολύ μεγάλα κέρδη στο συγκεκριμένο τομέα.

Στην Ευρώπη, ο πετρελαϊκός κλάδος οδήγησε τις μετοχές σε άνοδο, με κορυφαία τη Shell, όμως οι ανησυχίες για την οικονομία και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Royal Bank of Scotland επηρέασαν το κλίμα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,32%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,6%.

Ο Γκέρι Σελάγια, στρατηγικός αναλυτής της Red Tower Research πιστεύει ότι αυτή είναι η τελευταία ανοδική κίνηση του δείκτη FTSE Eurotop 300.

«Πρόκειται για μικρή άνοδο πριν από μία υποχώρηση κοντά στις 974 μονάδες. Μία πτώση κάτω από το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει εν συνεχεία κάτω από το φράγμα των 962 μονάδων», προσθέτει.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται ο γερμανικός κατασκευαστής ελαστικών Continental και ο ελβετικός αγροχημικός όμιλος Syngenta, οι οποίοι στηρίχθηκαν από θετικά σχόλια χρηματιστηριακών εταιρειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα