Διπλό χτύπημα στη Γουόλ Στριτ

Εντονη ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη
Σάββατο, 07 Αυγούστου 2004 00:01

ΤO «ΣΟΚ» που προκάλεσαν τα στοιχεία για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των προσλήψεων στις ΗΠΑ και οι διαστάσεις που παίρνει η πετρελαϊκή κρίση οδήγησαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε νέα χαμηλά του έτους.

Τα απρόσμενα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν νέα αναταραχή συμπεριλαμβανομένης και της πετρελαϊκής κρίσης, καθώς ενισχύθηκε η προοπτική για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές που είναι περισσότερο ευαίσθητες σε οικονομικές εξελίξεις δέχθηκαν πιέσεις στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση τα οποία έδειξαν λιγότερες κατά πολύ του αναμενόμενου νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία έστειλαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του έτους με τον Dow να κυμαίνεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων. Η εβδομάδα έκλεισε για τον δείκτη των blue chips Dow Jones με πτώση 3%, ενώ ο Nasdaq έχασε ποσοστό 5%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα του έτους, σημειώνοντας ραγδαία πτώση 2% μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο με τις τιμές πετρελαίου να καταρρίπτουν νέο ρεκόρ λόγω των φόβων για στενότητα στην παγκόσμια προσφορά.

Η αύξηση των επιτοκίων, η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου, τα υψηλά επίπεδα χρέους και το ρίσκο υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 2,2% στις 955,5 μονάδες αγγίζοντας τα κατώτερα επίπεδα του έτους. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε στις 2.617,7 μονάδες, το κατώτερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο πριν κλείσει 2,6% χαμηλότερα στις 2.618,7 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,80% στα κατώτερα των τελευταίων δέκα εβδομάδων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα