Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές δεν είναι οι ευνοϊκότερες για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται σε όλες τις επίσημες στατιστικές και διαπερνά όλες τις οικονομίες οι οποίες υπέστησαν τη βάσανο του μνημονίου, ο μεγάλος ρυθμός αποεπένδυσης, η απουσία προγραμμάτων χρηματοοικονομικής στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας φαίνεται ότι έμμεσα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, έστω καθυστερημένα, για το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι μμε στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Ως ΓΣΕΒΕΕ έχουμε διαπιστώσει αυτή την αλλαγή στάσης σε επίπεδο ρητορικής ενδιαφέροντος, αλλά αναμένουμε ακόμη να εκφραστούν αυτές οι ανησυχίες μέσα από την ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών, τόσο σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Ευρ. Επιτροπής και τρόικας. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές προσδοκούμε ότι θα ενισχυθεί αυτός ο προσανατολισμός και ενδεχομένως να αλλάξει η ατζέντα τόσο για το προγραμματικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών επενδύσεων όσο και για την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών, οι οποίες είναι ο φυσικός βραχίονας των περιφερειακών οικονομιών, του ΑΕΠ, ο στυλοβάτης της αειφόρου ανάπτυξης. Και είναι προφανές ότι οι τοπικές οικονομίες έχουν ως βασικό συστατικό την εγχώρια απασχόληση και την αξιοποίηση των πρώτων υλών, ενώ τα δίκτυα και η καινοτομία αποτελούν προνομιακό πεδίο διαχείρισης από τις μικρές, ευέλικτες επιχειρηματικές μονάδες.
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η νέα Ευρωβουλή θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο αναδιάρθρωσης της σκληρής γραφειοκρατικής δομής των Βρυξελλών, της ανακατανομής των κονδυλίων σε περιφερειακό επίπεδο και της διασφάλισης της ορθής χρήσης του δίκαιου του ανταγωνισμού. Ασφαλώς, αναμένουμε επίσης τη μεταφορά του κέντρου των πολιτικών αποφάσεων από το ευρωπαϊκό διευθυντήριο στη φυσική του έδρα, που είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ευρώπης και αυτό καθαυτό το Ευρωκοινοβούλιο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών σαφώς θα ορίσει και μια νέα ατζέντα ευρωσκεπτικισμού. Ευχόμαστε ότι αυτή η νέα ατζέντα δεν θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα, κλειστά σύνορα, εθνικές πολιτικές, ξενοφοβικά διλήμματα, αλλά θα διευρύνει τον ορίζοντα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται και θα ενισχύσει περιφερειακές πολιτικές και τις δραστηριότητες μικρής κλίμακας. Η ΓΣΕΒΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους Ελληνες επαγγελματίες που έχουν πληγεί τόσο πολύ από την κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές θα συνεχίσει να επικαιροποιεί τις θέσεις της και θα συνεργαστεί με τις νέες ομάδες στην Ευρωβουλή, προκειμένου να επισημάνει προβλήματα και να αναδείξει λύσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ - πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ