Στη δίνη του πετρελαίου

Εγκλωβισμένα στην κρίση του αργού τα χρηματιστήρια
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:33

ΤΟ ΝΕΟ υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου αναστάτωσε πάλι τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το κλίμα ήταν επιφυλακτικό, εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα αμερικανικά επιτόκια.

Μετά τα απρόσμενα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία έστειλαν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα κατώτερα επίπεδα από τις 10 Δεκεμβρίου του 2003, οι επενδυτές τώρα αναμένουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, συγκριτικά με αυτές που είχε προαναγγείλει η Φέντεραλ Ριζέρβ για «σταδιακό ψαλίδισμα».

Παρ' όλα αυτά, τα παραπάνω στοιχεία είχαν μικρή επίπτωση στις προσδοκίες για μια αύξηση επιτοκίων τον Αύγουστο, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια αύξηση κατά 0,25%, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον τομέα απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς τα αμερικανικά μισθολόγια αυξήθηκαν τον Ιούλιο μόνον κατά 32.000, τροφοδοτώντας ανησυχίες, ότι η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

Επίσης, η τιμή του πετρελαίου, η οποία κατέρριψε και άλλο υψηλό ρεκόρ κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη και αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 0,67 μονάδες, ποσοστό 0,01%, φθάνοντας στις 9.814,66 μονάδες. Με απώλειες 2,25 μονάδων, ποσοστό 0,13%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.774,64 μονάδες.

Η μετοχή της εταιρείας Exxon Mobil συνέβαλε στην ώθηση του δείκτη Standard & Poor's, σημειώνοντας αύξηση 1,6%, καθώς οι τιμές ενέργειας «κτύπησαν» νέο ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα του 2004, εν μέσω αμφιβολιών για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, εν όψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια. Το σκηνικό της αγοράς ήταν πλαισιωμένο από τις ανησυχίες για την οικονομία, μετά τα ανεμικά μεγέθη της περασμένης Παρασκευής, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση στην ανάπτυξη και στα εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε κατά 0,83% στις 947,53 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, σημειώνοντας πτώση 0,58%, στις 10.908,70 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα