Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

Στα 44,99 δολ. το βαρέλι
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 07:20

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, φθάνοντας τα 44,99 δολ. το βαρέλι μετά τη διακοπή των φορτώσεων του Ιράκ στα τάνκερς στον Περσικό Κόλπο, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία Southern Oil Co. του Ιράκ σταμάτησε να αντλεί πετρέλαιο, μετά τις απειλές των ανταρτών για επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η παύση έρχεται μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, ΟΑΟ Yukos Oil Co., ότι η κυβέρνηση «πάγωσε» τις μετοχές του κυριοτέρου τμήματός της στη Σιβηρία, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες, ότι θα κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να τακτοποιηθεί το χρέος της από φόρους, ύψους 3,4 δισ. δολ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε δύο σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 44,86 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 8:50' π.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα. Νωρίτερα η τιμή του είχε αγγίξει τα 44,99 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ μιας ημέρας. Το πετρέλαιο υπερέβη τα ημερήσια ρεκόρ που είχε σημειώσει από τις 30 Ιουλίου.

Χθες, η τιμή του αργού αυξήθηκε 89 σεντς, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 44,84 δολ. το βαρέλι και κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983, χρονολογία έναρξης της διαπραγμάτευσής του στη Ν. Υόρκη. Οι τιμές του ήταν υψηλότερες κατά 39 σεντς, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ηδη έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα