Την αναβάθμιση του αξιόχρεου ανακοινώνει σήμερα ο οίκος Fitch

Αναγνωρίζεται η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας - Το ΔΝΤ αποφασίζει την εκταμίευση των 3,5 δισ.
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 07:02
UPD:09:43
EPA/JUSTIN LANE

Σύμφωνα με προσχέδιο της σχετικής έκθεσης, ο Fitch θα αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «B-» με «σταθερή» προοπτική.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα θα ανακοινώσει σήμερα ο Fitch -όπως έγραψε προχθές η «Ναυτεμπορική»- σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο και επισημαίνει ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας μας στο δημοσιονομικό πεδίο και τη σημασία της επιστροφής της στις αγορές, κάνοντας ωστόσο παράλληλα αναφορά και στο πολιτικό ρίσκο.

Ανάπτυξη 0,5% το 2014

Σύμφωνα με προσχέδιο της σχετικής έκθεσης, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, ο Fitch θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B» από «B-« με «σταθερή» προοπτική, στηρίζοντας την απόφασή του αυτή στο πρωτογενές πλεόνασμα, στα ευρύτερα βήματα που έχουν γίνει για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ρίσκου ρευστότητας της χώρας και την επιστροφή στις αγορές.

Προβλέπει δε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει επιτέλους φέτος στην ανάπτυξη, με ρυθμούς 0,5%, ενώ θα ανεβάσει ταχύτητα στο 2,5% το 2015. Παρ’ όλα αυτά οι αναλυτές του οίκου φέρεται να προειδοποιούν ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015, χωρίς να αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή του, στην οποία κατέγραφε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την αξιολόγηση της χώρας μας, ο Fitch προσδιόριζε ως αρνητικούς παράγοντες την αποτυχία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο επενδυτικός οίκος BofA/Merrill, σε πρόσφατο σημείωμά του προς επενδυτές, σημείωνε πως υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της προοπτικής της χώρας από «σταθερή» σε «θετική» από τον οίκο Fitch, ενώ δεν απέκλειε και μία μικρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο επενδυτικός οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να απομειώνει τα σημαντικά ρίσκα που υπάρχουν ακόμη. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Moody’s είχε αναβάλει την απόφασή της για αξιολόγηση της οικονομίας για μετά τις ευρωεκλογές, καθώς το πολιτικό ρίσκο προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές.

Στις 30/5 συνεδριάζει το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε ότι στις 30 Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι.

Σε ερώτηση αν οι επικείμενες εκλογές αποτελούν «απειλή» για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει.

Επίσης, σε ερωτήσεις για «δημοσιεύματα-αποκαλύψεις», ειδικά για το δημοσίευμα της «Financial Times» περί «σχεδίου Z» το 2012 και αν το ΔΝΤ είχε κάποιο σχέδιο για «ενδεχόμενο εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «πάγια αρχή» του Ταμείου είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα, ούτε απάντησε στο αν το ΔΝΤ έλαβε μέρος σε συναντήσεις που να αφορούν το «σχέδιο Ζ», υπογραμμίζοντας ότι αποστολή του Ταμείου είναι ο «καταρτισμός σχεδίων για την αντιμετώπιση κρίσεων» και να «παρέχει συμβουλές» στα μέλη του.

Στην επιμονή των δημοσιογράφων γύρω από το όλο θέμα επισήμανε: «Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο». Σε ερώτηση αν υπήρχε ή αν υπάρχει κάποιο σχέδιο του ΔΝΤ για το «ενδεχόμενο διάσπασης» της Ευρωζώνης, απάντησε: «Οχι».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα