Αύξηση κατά 53,3% παρουσίασαν τα συνολικά κέρδη προ φόρων των τραπεζών στο 2003 φθάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2002.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 51% σε 22,4 δισ. ευρώ και η αξία συναλλαγών κατά 97%.
Η τραπεζική αγορά παραμένει πολυπληθής και οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι χαμηλές για αρκετές τράπεζες, αν και κατά το 2003 η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 4%.
Τα παραπάνω διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της για τις τράπεζες η Kantor Capital η οποία εκτιμά ότι θα υπάρξουν κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς κυρίως γύρω από τους υφιστάμενους σημαντικούς παίκτες, παρόλο που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήδη παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση. Σημειώνεται ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες με βάση το ενεργητικό κατείχαν το 55% της αγοράς και οι οκτώ μεγαλύτερες το 92% της αγοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των κατηγοριών δανείων με μεγάλα περιθώρια κέρδους παρά την ανάγκη αυξημένων προβλέψεων. Εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η επέκταση των τραπεζών στην λιανική τραπεζική και στο δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο λόγος «χορηγήσεις προς καταθέσεις» αυξήθηκε το 2003 σε 0,74 από 0,65 το 2002 και 0,56 το 2001. Για τις μεγάλες τράπεζες ο μέσος όρος του δείκτη αυξήθηκε το 2003 σε 0,73 από 0,64 το 2002 και 0,54 το 2001. Ο μέσος όρος του δείκτη για τις μικρές τράπεζες αυξήθηκε το 2003 σε 0,81 από 0,78 το 2002 και 0,67 το 2001.
Το σύνολο των εξόδων μειώθηκε το 2003 κατά 3,7%. Σημαντική μείωση κατά 19,6% παρουσίασαν τα έξοδα από τόκους, ενώ αυξήθηκαν τα έξοδα από προμήθειες κατά 48,5% και οι προβλέψεις κατά 25,9%.
Ο μέσος όρος του δείκτη λειτουργικού κόστους προς ολικά έσοδα εκμετάλλευσης για τις μεγάλες τράπεζες μειώθηκε από 66,1% το 2002 σε 59,6% το 2003, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (62%). Μείωση του δείκτη από 93,2% το 2002 σε 85,3% το 2003 σημειώθηκε και για τις μικρότερες εμπορικές τράπεζες.
Η μέση κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αυξήθηκε σε 13,3% από 10,8% το 2002. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, στην απορρόφηση θυγατρικών, κα στη διάθεση ιδίων μετοχών προς θεσμικούς επενδυτές.
Η KANTOR CAPITAL εκτιμά ότι οι περισσότερες εκ των μεγάλων τραπεζών διαθέτουν κεφάλαια επαρκή για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η πιθανή τιτλοποίηση μέρους των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια.
Πολλές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις σε βάρος των αποτελεσμάτων τους με την υιοθέτηση των ΔΛΠ. Αυτό ίσως μειώσει την κερδοφορία και περιορίσει την πιστωτική επέκταση. Ενδέχεται να γίνουν κινήσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καθαρής τους θέση.
Η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των ελληνικών τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση για τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
· Οι νέοι κανονισμοί της Επιτροπής της Βασιλείας ΙΙ οι οποίοι προβλέπουν την εισαγωγή επιπρόσθετων αρχών εποπτείας και τρόπου υπολογισμού των ελάχιστων κεφαλαίων των τραπεζών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και έξοδα για παρακολούθηση και έλεγχο.
· Η τεχνολογία θα αποβεί καθοριστικής σημασίας στην αξιοποίηση των σχέσεων με πελάτες με την τμηματοποίηση των αγορών, την άμεση εξατομικευμένη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την πρόβλεψη της πορείας νέων προϊόντων.
· Σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη των τραπεζών θα παίξει η οργανωτική εκλογίκευση και η απαλοιφή δομών και διαδικασιών που δεν παράγουν πλέον αξία για τους πελάτες αλλά και για τους μετόχους των τραπεζών.
· Η εισαγωγή των ΔΛΠ θα οδηγήσει σε αυξημένες προβλέψεις, οι οποίες με την σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα και θα περιορίσουν την ταχύτητα πιστωτικής επέκτασης.