EΛ.ΠΕ.: Κέρδη 130,6 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 15:54
UPD:15:56

Στα 130,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα με τα κέρδη της αντίστοιχης περιόδου του 2003, εάν στη περίοδο αυτή συνυπολογισθούν και τα αποτελέσματα του διυλιστηρίου Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ).

Πριν από αποσβέσεις, χρηματοοικονομικά και φόρους (EBITDA) τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 206,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Επισημαίνεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας στα παραπάνω αποτελέσματα δεν περιλαμβάνεται ποσό 60 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο Όμιλος από τη πώληση του δικαιώματος προαίρεσης για να αυξήσει τη συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ (option) και το οποίο καταχωρήθηκε στα έκτακτα κέρδη της περιόδου 2003.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η αύξηση του EBITDA προέρχεται αποκλειστικά από τον τομέα διύλισης όπου τα ιδιαίτερα υψηλά διεθνή περιθώρια του δεύτερου τριμήνου του 2004 υπερκάλυψαν τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω χαμηλότερων όγκων πωλήσεων, ενίσχυσης του Ευρώ έναντι του δολλαρίου και αυξημένων λειτουργικών δαπανών, κυρίως, δαπάνες προσωπικού, δαπάνες συντήρησης των βιομηχανικών μονάδων και του δικτύου πρατηρίων και δαπάνες διακίνησης προϊόντων.

Τα λειτουργικά κέρδη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα. Οι επενδύσεις παγίων του Ομίλου ανήλθαν σε 138 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ το 2003. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις εκταμιεύσεις για την μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής.

Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το πρώτο εξάμηνο του 2004 έφθασαν τα 135,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11% έναντι του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 121,5 εκατ. ευρώ.

Για λόγους συγκρισιμότητας τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2003 δεν περιλαμβάνουν έκτακτα κέρδη (60 εκατ. ευρώ) από την πώληση του option της ΔΕΠΑ. Αντίθετα, περιλαμβάνουν ευρώ 15,7 εκατ. που αφορούν κέρδη του Διυλιστηρίου Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα