Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος βελτιώνονται, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος επανέρχεται εν όψει των ευρωεκλογών. Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της για τις παγκόσμιες αγορές, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Royal Bank of Scotland.
Οι αναλυτές της RBS παρουσιάζουν τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να μη διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές πριν το 2015. Όπως τονίζουν, μόνο μια κακή εκλογική απόδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα συνδυαστεί με αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Ειδικότερα, τα σενάρια που παρουσίασε η RBS:
Α) Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να παίρνει περίπου 5%. Αυτό είναι και το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα έχει ελάχιστα κίνητρα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει νέες εκλογές στην Ελλάδα, παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ελπίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η ενδεχόμενη επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα την βοηθήσει να ανακτήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων.
Β) Μικρή νίκη Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ στο 3% περίπου. Οι πιθανότητες αυτού του σεναρίου είναι μέτριες, ενώ εάν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας τον Ε. Βενιζέλο σε παραίτηση. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/Ελιά θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση.
Γ) Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο του 5%. Χαμηλή η πιθανότητα γι' αυτό το σενάριο, αν και θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα. Σε αυτό αυτό το σενάριο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και το ΠΑΣΟΚ μέρος της κυβέρνησης.
Δ) Μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά άνω του 5% από τη Νέα Δημοκρατία και πολύ κακή απόδοση από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκλογές στην Ελλάδα, αφού η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης.
Η RBS παραμένει αισιόδοξη για την έκβαση των εκλογών, ενώ δεδομένων των εξελίξεων (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ανακοπή της ύφεσης) δηλώνει long (μακροπρόθεσμα τοποθετημένη) στην Ελλάδα. Μάλιστα, καταλήγει ότι οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις καθίστανται περισσότερο ευέλικτες στον πολιτικό κίνδυνο και επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη.