Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Ενα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας σήμερα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες - από κει ξεκινά η ελλιπής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που εμποδίζει την ανάπτυξη και η πλημμελής δανειοδότηση των φυσικών προσώπων που περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και «μικραίνει» την αγορά.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απλό σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό της προέλευσής του. Εχει δύο πηγές: Η πρώτη είναι τα «κόκκινα» δάνεια που φτάνουν στο 30% των χορηγήσεων - και αυτό σημαίνει πως όταν η τράπεζα δεν εισπράττει τοκοχρεολύσια από τα δάνεια που έχει χορηγήσει, δεν έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να χορηγήσει νέα δάνεια.
Η δεύτερη πηγή του προβλήματος είναι οι περιορισμένες καταθέσεις. Στην τελευταία τετραετία έχουν μειωθεί κατά 75 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών διατέθηκε για την κάλυψη βασικών καταναλωτικών αναγκών των νοικοκυριών, καθώς περιορίστηκαν τα εισοδήματα ή και εξαφανίστηκαν λόγω ανεργίας, όπως επίσης και για την πληρωμή των αυξημένων φόρων που επιβλήθηκαν σε εισόδημα και κεφάλαιο.
Ενα ικανό μέρος των καταθέσεων, ωστόσο, που υπολογίζεται σε πάνω από 13 δισ. ευρώ, έχει αποσυρθεί από τις τράπεζες και βρίσκεται στα «στρώματα», επειδή οι κάτοχοί τους φοβούνται διάφορα που μπορεί να συμβούν στην οικονομία.
Τι κάνει όμως η πολιτική μας ηγεσία για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση; Τα πάντα, ώστε το ποσό που τηρείται εκτός τραπεζικού συστήματος να αυξηθεί.
Στη μια πλευρά του πολιτικού σκηνικού βρίσκονται δηλώσεις όπως αυτές του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου για αναγκαστικό δάνειο από όσους έχουν καταθέσεις 100.000 ευρώ και άνω, δηλώσεις οι οποίες επανέφεραν ξαφνικά στο προσκήνιο το «φόβο» για έξωθεν παρεμβάσεις στις καταθέσεις, ο οποίος είχε εκλείψει εδώ και αρκετό καιρό.
Στην άλλη άκρη έχουμε το επιχειρησιακό σχέδιο του γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, που θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις των 10.000 ευρώ, ή πάνω από 1.500 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Εάν οι έχοντες χρέη προς το Δημόσιο ήταν λίγοι, ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα.
Οταν όμως στόχος είναι οι κάτοχοι 2.500.000 Αριθμών Φορολογικού Μητρώου, δηλαδή πάνω από το 40% όσων υποβάλλουν δηλώσεις, τότε υπάρχει ζήτημα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Θεοχάρης τα «άκουσε» χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, για τη δημοσίευση του επιχειρησιακού σχεδίου και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Το πρόβλημα ωστόσο και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά ουσίας. Δηλαδή το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα από τα πολιτικά κόμματα, γιατί οι πρόσφατες προσεγγίσεις δεν προδιαθέτουν για το καλύτερο.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]