Επιβεβαίωση του Β- για τις ελληνικές τράπεζες

Εκθεση αξιολόγησης με σταθερή προοπτική
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 07:03
UPD:10:03

Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών είναι αδύναμη.

Tην πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank Ergasias) επιβεβαίωσε χθες ο οίκος Fitch στην κατηγορία Β- και με σταθερή προοπτική.

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση βιωσιμότητας (viability ratings) των τεσσάρων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθορίζεται από το πιστωτικό τους προφίλ, ενώ επηρεάζεται από τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο όμως εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης.

«Μεταξύ άλλων παραγόντων, το λειτουργικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία και αδύναμη εσωτερική ζήτηση, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά το προφίλ πιστωτικού ρίσκου των τραπεζών», σημειώνει ο οίκος στην έκθεσή του.

Έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών είναι αδύναμη.

Στα τέλη του 2013 η Fitch υπολογίζει ότι η αναλογία των προβληματικών δανείων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου είχε αγγίξει το υψηλό 45,6% για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και 29,7% για την Εθνική, ενώ τα αποθέματα για την κάλυψη προβληματικών δανείων ήταν κάτω του 50%, μια αναλογία που η Fitch θεωρεί χαμηλή σε ένα ακραίο σενάριο.

Οι προβλέψεις

Ο οίκος αναμένει βραδύτερους ρυθμούς στην επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού για το υπόλοιπο του 2014 χάρη στην οικονομική ανάκαμψη.

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014. Οσον αφορά την κεφαλαιακή τους θέση μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, η Fitch υπολογίζει κεφαλαιακή επάρκεια (core capital ratio) 11% για την Alpha, 10,9% για την Πειραιώς, 9,3% για την Εθνική και 8,2% για τη Eurobank στα τέλη του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα