Μεξικό : Ταχύτατοι οι ρυθμοί ανάπτυξης

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004 08:11

ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς από το 2000, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία του Μεξικό, μετά την αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ για τα ηλεκτρονικά της χώρας, το πετρέλαιο και τα μέταλλα.

Το ΑΕΠ του Μεξικό αυξήθηκε 3,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, μετά την αύξησή του κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,2% (εποχιακώς προσαρμοσμένο στοιχείο), σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ανακάμπτει μετά από τρία συνεχόμενα έτη χαμηλής ανάπτυξης, καθώς η υποτίμηση του πέσο από τον Δεκέμβριο του 1994, ευνοεί τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν το 85% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Το νόμισμα της χώρας, αυξήθηκε 0,3%, φθάνοντας στα 11,3356 έναντι του δολαρίου στις 4:52' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιουνίου. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μεξικό κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 9.997,03 μονάδες.

«Βλέπω σημάδια ανάπτυξης και ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο Alejandro Camacho, γενικός διευθυντής της κλωστοϋφαντουρίας QG de Monterrey SA, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η εταιρεία, η οποία απέλυσε 115 εργαζομένους – το ήμισυ του εργατικού της δυναμικού – το πρώτο τρίμηνο, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις ΗΠΑ και του έντονου ανταγωνισμού από τις κινεζικές εταιρείες, πρόκειται τώρα να προσλάβει 40 υπαλλήλους για τη δεύτερη βάρδια του εργοστασίου της, καθώς οι πωλήσεις ανακάμπτουν, τόνισε ο Camacho.

Με το δεδομένο ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί για 11 συνεχόμενα τρίμηνα, το ΑΕΠ του Μεξικό θα αυξηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, ανέφερε ο Jim Barrineau, στέλεχος της Alliance Capital Management στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα