Τρίτωσε το... καλό

Σε θετικό έδαφος παρέμειναν τα διεθνή χρηματιστήρια
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:33

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ευκαιριών στη Wall Street ήταν έκδηλο στις χθεσινές συναλλαγές, καθώς οι έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών και οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τα πρόσφατα κέρδη τους.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα αρχικά ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά τις ευχάριστες εξελίξεις στην κρίση του Ιράκ σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες εταιρικές ειδήσεις και τα ήπια οικονομικά μεγέθη πυροδότησαν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.

Με το βλέμμα στραμμένο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες διέσπασαν το επίπεδο των 47 δολαρίων, οι επενδυτές έδωσαν ώθηση στις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως της Exxon Mobil.

Ομως το προβάδισμα στα κέρδη είχαν οι μετοχές του κλάδου νέας τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων από κορυφαίες εταιρείες, όπως η δεικτοβαρής στο Nasdaq Network Appliance, και η Intel Corp. -η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, με κέρδη 10% και 1,7% αντίστοιχα.

«Οι κινήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές αντανακλούν τις τιμές του πετρελαίου. Οποιαδήποτε υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ευνοεί τις μετοχές, ενώ μια αύξηση πλήττει τις τιμές» δήλωσε ο Λάρι Γουότστελ, αναλυτής αγορών της Wachovia Securities.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 110,32 μονάδες, ποσοστό 1,11%, φθάνοντας στις 10.083,15 μονάδες. Με άνοδο 36,12 μονάδων, ποσοστό 2,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.831,37 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κολοσσού τροφίμων Nestle βάρυναν το κλίμα της αγοράς.

Οι μετοχές της Nestle υποχώρησαν κατά 5,1% μετά την ανακοίνωση στοιχείων χαμηλότερων των προσδοκιών για την κερδοφορία πρώτου εξαμήνου.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου των αερομεταφορών λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Citigroup υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και τις συστάσεις της για την Air France.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα