Google : Μετοχές αξίας 1,67 δισ. δολ. μετά τη μείωση της τιμής

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 08:00

METOXEΣ αξίας 1,67 δισ. δολ. πούλησε κατά τη δημόσια εγγραφή της η Google Inc., μετά τη χαμηλότερη τιμή στην οποία τις προσέφερε, σε μία αγορά που ο κλάδος του Internet υποχωρεί και κινείται πτωτικά για τις νέες μετοχές εταιρειών.

Η πώληση μετοχών, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από εταιρεία Web, τα τελευταία δύο χρόνια, δίνει στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία 23 δισ. δολ., μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της μεγαλύτερης εταιρείας έκδοσης εφημερίδας των ΗΠΑ, Gannet Co., ενώ οι ιδρυτές της Google, Larry Page, 31 ετών και Sergey Brin, 30 ετών, έγιναν δισεκατομμυριούχοι.

Η Google, η πιο δημοφιλής μηχανή εύρεσης στο Internet, μείωσε το μέγεθος της προσφοράς των μετοχών της κατά το ήμισυ και της τιμής στα 85 δολ. η μία από την αρχική πρόβλεψη η οποία ήταν τα 135 δολ. η μία, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Cindy McCaffrey.

Η εταιρεία διέθεσε τις μετοχές της μέσω πλειστηριασμού, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση, τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματιστηριακοί οίκοι της Wall Street αντιμετωπίζουν τις δημόσιες εγγραφές, ενώ απέτυχε να στηριχθεί από μερίδα θεσμικών επενδυτών.

Τουλάχιστον 18 εταιρείες έχουν ακυρώσει τη δημόσια εγγραφή τους αυτόν το μήνα, καθώς το κλίμα για τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ δεν είναι θετικό.

Η εταιρεία και οι τράπεζες που επένδυσαν σε αυτήν, με πρώτες τη Morgan Stanley και την Credit Suisse First Boston υποτίμησαν τη ζήτηση, καθώς οι μετοχές των εταιρειών του Web, υποχωρούσαν. Ο δείκτης Bloomberg U.S. Internet, έχανε ποσοστό της τάξης του 17% μέχρι χθες.

Η Google μείωσε τον αριθμό των μετοχών που προσέφερε, στα 19,6 εκατ. από 25,7 εκατ. μετοχές. Συνολικά πούλησε 14,1 εκατ. μετοχές, αξίας 1,2 δισ. δολ., ενώ οι μέτοχοι της πούλησαν 5,5 εκατ. μετοχές, αξίας 464,3 εκατ. δολαρίων.

Μετά τον καθορισμό τιμής της Google, η μετοχή της ενδέχεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται αύριο στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και στο Nasdaq, με το σύμβολο, GOOG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα