Την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει ο ΟΤΕ

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 10:41
UPD:11:08

Την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας εντός του επόμενου έτους σχεδιάζει ο ΟΤΕ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, μιλώντας προσφάτως σε εκδήλωση του Athens Business Club 2004 προανήγγειλε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό, με αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τον διέπει.

Ο κ. Βουρλούμης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Οργανισμό «ασθενή», που αναγκάζεται να λειτουργήσει με το διπλάσιο προσωπικό από αυτό που χρειάζεται, ενώ έκανε λόγο για διαφθορά, έλλειψη κινήτρων για παραγωγικότητα, μοιρολατρία, αδιαφορία και προώθηση των υπαλλήλων με πολιτικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα της «Ν», τα μέτρα που γενικόλογα περιέγραψε ο κ. Βουρλούμης εξειδικεύονται ως εξής:

1. Μεγάλη μείωση προσωπικού, σταδιακά και με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα. Αν και τουλάχιστον επίσημα δεν συζητείται συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, ενδεικτική των προθέσεων είναι η δήλωση του προέδρου, ότι ο ΟΤΕ αναγκάζεται να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με διπλάσιο αριθμό προσωπικού απ' ό,τι χρειάζεται (σήμερα στον Οργανισμό εργάζονται περίπου 17.000 άτομα).

Οι αναγκαίοι πόροι για την κίνηση αυτή θα προέλθουν μεταξύ άλλων και από το όφελος που θα έχει ο Οργανισμός από την υπαγωγή του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων του (ΤΑΠ ΟΤΕ) στο ΙΚΑ, όπως έχει ήδη θεσπιστεί από το νόμο για τη μετατροπή του ΙΚΑ σε ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΙΚΑ Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών).

Σημειώνεται ότι, σήμερα, το κόστος για την ασφάλιση των εργαζομένων είναι κατά 8% μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει από την ενοποίηση των ταμείων και η διαφορά (όφελος), που θα υπάρξει, υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος της διοίκησης είναι η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, κάτι που βεβαίως θα πρέπει να υιοθετήσει πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση.

2. Η δεύτερη και σημαντική μεταρρύθμιση είναι η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών, ώστε να καταργηθεί η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων (πιθανότατα αναγκαία να είναι και νομοθετική ρύθμιση).

Η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο κ. Βουρλούμης, αποδίδει την κακοδαιμονία που διέπει τον Οργανισμό και στο γεγονός της μονιμότητας που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα μέρος τους να διέπεται από δημοσιοϋπαλληλική αδράνεια, έλλειψη κινήτρων για παραγωγικότητα, αδιαφορία και μοιρολατρία. Πρόκειται για εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Οργανισμού και που σίγουρα παίρνουν τα εύσημα από τους θεσμικούς επενδυτές και γενικότερα από τους αναλυτές της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα