Συμψηφισμός ασφαλιστικών οφειλών και επιδομάτων – Όλη η εγκύκλιος

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 20:13
UPD:20:24
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τη διαδικασία με την οποία θα εκτελεστεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει συμψηφισμό των οφειλών που έχουν ασφαλισμένοι προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επιδόματα, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις επιχορηγήσεις που ενδεχομένως δικαιούνται από το Δημόσιο, τους φορείς του δημοσίου, ΝΠΔΔ  και ΝΠΙΔ περιγράφει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Μάλιστα, η εγκύκλιος υπενθυμίζει το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης η οποία έχει ως εξής:

«Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το δημόσιο, οι φορείς του δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημοσίου τομέα που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό των

ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επισης, αποστέλλει στο σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ τα ποσά των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών».

Βάσει αυτής της ρύθμισης, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου που καταβάλλουν πάσης φύσεως πληρωμές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσει και δανειοδοτήσεις, θα αποστέλλουν 10 ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής, τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η ΗΔΙΚΑ με τη σειρά της, εντός δεκαημέρου, θα ελέγχει μέσω διασταυρώσεων τα στοιχεία των δικαιούχων, τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές (τις οποίες θα πρέπει να έχουν κοινοποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΚΕΑΟ στην ΗΔΙΚΑ) και θα προσδιορίζει ανά δικαιούχο τυχόν ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί από τα ποσά της ενίσχυσης που δικαιούται έναντι των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην εγκύκλιο, το προϊόν της παρακράτησης, μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα. Μάλιστα ακόμη και αν η παροχή καταβάλλεται σε δόσεις, και η παρακράτηση είναι δυνατόν να γίνεται σε δόσεις. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα