ΕΤΕπ: Συμμετοχή με 50 εκατ. στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Τέλος του έτους θα «πέσουν» τα πρώτα λεφτά στις ΜμΕ
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 12:02
UPD:12:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης (Κ) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Βέρνερ Χόγιερ (Α) και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (Δ) συνομιλούν κατά την διάρκεια της υπογραφής συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπέγραψαν σήμερα ο όμιλος της ΕΤΕπ και η Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο Ταμείο.

Στόχος του Ταμείου είναι να προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση μέσω της παροχής μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων και ιδίων κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε μικρού μεγέθους έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και από την πλευρά του ομίλου ΕΤΕπ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εν τω μεταξύ, όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πρώτα χρήματα από το δεύτερο «υπο-ταμείο» του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε, εξάλλου, τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜμΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ, σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζας και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, η συμφωνία αυτή δείχνει την «ισχυρή θέληση» της ΕΤΕπ να στηρίξει την Ελλάδα. «Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της ΕΕ, είναι φυσικός εταίρος στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, στην οποία προσφέρουμε διαρκή και αποτελεσματική στήριξη. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και με άλλους αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές, για να βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους υποψήφιους για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και πρόσθεσε: «Βαδίζουμε ένα πολύ ανηφορικό δρόμο και παραμένουμε σε επιφυλακή αλλά το 2014 είναι κομβικής σημασίας για να στρίψει το καράβι και να πάμε σε καλύτερες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα