Market Beat: Τέλος εβδομάδας με σύννεφα από Ουκρανία και τους δείκτες στο «έλεος» των τραπεζών

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 09:54
UPD:11:23
FOSPHOTOS / ALEXANDROS KATSIS/Alexandros Katsis

Η εστίαση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος σε πολύ λίγους τίτλους υπογραμμίζει τη δυσκολία προσέλκυσης νέων επενδυτών στην αγορά της Αθήνας και την διάθεση για ανακύκλωση των ήδη τοποθετημένων κεφαλαίων. Δύσκολη φαίνεται στους αναλυτές μια πτήση πάνω από την τρέχουσα μιζέρια χωρίς ροή ειδήσεων που να ξεσηκώσει τους θεσμικούς. Γιατί φαίνονται σκυμμένοι πάνω στα τεφτέρια όπου υπολογίζουν την πιθανή πορεία των τιμών των τραπεζών στη φάση που δυο ολοκλήρωσαν τις ΑΜΚ και εισήχθησαν οι νέες μετοχές τους προς διαπραγμάτευση, και οι άλλες δυο θα ανακοινώσουν με λεπτομέρειες την τιμή συμμετοχής στις ΑΜΚ τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από την στατιστική εικόνα στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν προκύψει ενδείξεις εξάντλησης του ανοδικού momentum στην ημερήσια πορεία των τιμών στους τρεις Τραπεζικούς τίτλους ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ με τα σημεία στηρίξεων στα 0,68 ευρώ, 1,70  και 3 αντίστοιχα, να δοκιμάζονται έντονα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η ΑΛΦΑ και η ΠΕΙΡ μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ δε μπόρεσαν να αντιδράσουν ανοδικά παρά τις σημαντικές απώλειες, που σημείωσαν στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις. Η δε ΕΤΕ μετά το «καθοδικό χάσμα» ( στις 11/4 έκλεισε με πτώση -7,25% στα 3,71 ευρώ και στην αμέσως επόμενη στις 14/4 με βουτιά -12,13% έκλεισε στα 3,26 ευρώ με μέγιστο μέρας τα 3,38) παραμένει δίχως διάθεση για επαναφορά πάνω από τα 3,40 ευρώ.

Το πλήθος των μετοχών τους και η δραστηριότητα σχετικά με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους κάνουν τις τράπεζες του ταμπλό να παραμένουν συναλλακτικά πρωταγωνίστριες. Παράλληλα, επειδή απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών, οι μεταβολές τους μετράνε περισσότερο για το πρόσημο της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη.

Η ΕΤΕ έγινε η πρώτη εισηγμένη που κατάφερε να εκδώσει αξιόγραφα χρέους της που αγοράστηκαν με απόδοση μικρότερη από το επιτόκιο του πενταετούς ελληνικού ομολόγου. Πολλοί αυτό το εμφάνιζαν πριν από την έξοδο της χώρας στην ελεύθερη αγορά δανεισμού ως πιθανό όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Χθες, μέσω της κίνησης της ΕΤΕ, έγινε πραγματικότητα και η επιτυχής έκβαση άνοιξε την όρεξη και στην θυγατρική της στην Τουρκία, την Finansbank, να διερευνήσει αν είναι δυνατό να κάνει κάτι ανάλογο.   

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΡΩΒ καθόρισε το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ώστε σήμερα να ανοίξει και τυπικά το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2.864.000.000,10 ευρώ μέσω (α) δημόσιας προσφοράς μέχρι και 954.666.667 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στο κοινό στην Ελλάδα και (β) ιδιωτικής τοποθέτησης τουλάχιστον 8.592.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών σε επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Οι επενδυτές στα παράγωγα άρχισαν πάλι να πέφτουν μέσα στις προβλέψεις – προσδοκίες τους για την βραχυπρόθεσμη τάση με βάση τις επιλογές τους στο τέλος της διαπραγμάτευσης των ΣΜΕ του 25άρη. Ενώ λοιπόν έδωσαν προ-πορεία  στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς την Τρίτη και την Τετάρτη χθες πέρασαν πάλι το ΣΜΕ χαμηλότερα αφού η εκκαθάριση έγινε στις 395,50 μονάδες και ο υποκείμενος οδηγήθηκε στις 396,57 δηλαδή μια μονάδα ψηλότερα.

Παράλληλα, μειώνοντας τον αριθμό των ανοικτών θέσεων στην τρέχουσα σειρά υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους πως θα ακολουθήσει πτώση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πλησίον των ιστορικών υψηλών έκλεισε ο αμερικανικός δείκτης S&P 500, με τις εταιρείες τεχνολογίας να στηρίζουν με τα τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τους την άνοδο της Wall Street.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε αμετάβλητος στις 16.501,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,52% στις 4.148,34 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,17% στις 1.878,61 μονάδες.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το τελικό πρόσημο ήταν θετικό, η μεταβλητότητα δεν έλειψε από την αγορά, με τους δείκτες να κινούνται ενδοσυνεδριακά και σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκλήθηκαν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο ταμπλό, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Apple, η οποία ενισχύθηκε κατά 8,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2012. Η εταιρεία πέτυχε έσοδα ύψους 45,6 δισ. δολαρίων, κέρδη ανά μετοχή στα 11,62 δολάρια και καθαρά κέρδη ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλμα 12% κατέγραψε η Zimmer, καθώς ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρεία ορθοπεδικών εμφυτευμάτων και υλικών Biomet Inc. έναντι περίπου 13,35 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Στον αντίποδα, απογοητευτική ήταν η εικόνα της μετοχής του Facebook, καθώς με το άνοιγμα στο +5,3%, η μετοχή τελικά έκλεισε στο -1,8% με 15 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια. Η εταιρεία εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο κέρδη 642 εκατ. δολαρίων ή 25 σεντς ανά μετοχή έναντι 219 εκατ. δολαρίων ή 9 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα του Facebook εκτοξεύτηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια από 1,46 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άλμα 2,6% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως υπολογιστές και αεροσκάφη, στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ανάκαμψη των επιχειρηματικών δαπανών.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,8%.

Οι παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ οι παραγγελίες για αυτοκίνητα σημείωσαν άνοδο 0,4%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας στήριξη από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα δεικτοβαρών μετοχών, γεγονός που επισκίασε την ανησυχία για την πορεία της ουκρανικής κρίσης. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,42% ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 6.703 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,54% κέρδισε 0,05% στις 9.549 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,64% σημείωσε κέρδη 0,65% στις 4.480 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 336,13 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 σήμερα σημείωσαν απώλειες, 

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. 

Χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι περιέγραψε τα τρία σενάρια τα οποία θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανάληψη δράσης και στην εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς τίτλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση εάν υπάρξει επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό, ένταση στην αγορά ομολόγων και διακοπή της μετάδοσης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία

Στο ταμπλό, άλμα 9,3% κατέγραψε και η Alstom μετά τη διαρροή των πληροφοριών ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για ενδεχόμενη εξαγορά της από την General Electric. Η Alstom διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες. Η Telekom Austria ενισχύθηκε κατά 6,8% στα 7,10 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της America Movil ότι θα προσφέρει 7,15 ευρώ ανα μετοχή για την εξαγορά της εταιρείας. Η προσφορά είναι με premium 7,5% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής ημέρας. Η Scania ενισχύθηκε κατά 8,8% καθώς η μέτοχος μειοψηφίας Swedbank Robur, η οποία ελέγχει το 1,87% της εταιρείας, θα αποδεχτεί την προσφορά της Volkswagen για την εξαγορά του ποσοστού της.

Στον αντίποδα, με απώλειες 4,1% έκλεισε η  Michelin, η μεγαλύτερη επιχείρηση ελαστικών της Ευρώπης, καθώς ανακοίνωσε μείωση 2,4% στα έσοδα α΄ τριμήνου, εξαιτίας της ισχύος του ευρώ και της υποτονικής ζήτησης από την ανατολική Ευρώπη, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών βρέθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της Γερμανίας για τον Απρίλιο βρέθηκε στις 111,2 μονάδες, από 110,7 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, που διαμορφώθηκε στις 115,3 μονάδες, από τις 115,2 μονάδες τον Μάρτιο.

ΧΑ

Στα ίδια με τα επίπεδα της Τετάρτης έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία συνεδρίαση που υπήρξαν πολλές εναλλαγές προσήμων και έντονη μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά οριακά αυξημένος κατά 0,03% στις 1.230,55 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.238,54 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.214,19. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 11,20% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 86,52 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,07 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε θετικά μέχρι το +0,68% και τις 1.238,54 μονάδες. Δεν άργησε όμως να περάσει στο μείον, αν και έπαιρνε βοήθειες από τις Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,15% και ΦΦΓΚΡΠ. Όμως δεν βοηθούσαν καθόλου οι ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,78% ΔΕΗ, ΔΕΗ-1,67% ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,78% και υποχωρούσε έως τo - 1,30% στις 1.214,19 μονάδες. Όλα αυτά όμως άλλαξαν στο τελευταίο 45λεπτο όπου με την βοήθεια κυρίως του ΟΠΑΠ (από -3,7% τελικά στο +0,78%), του Τιταν (από -2,2% στο +2,2%), της Jumbo (από το -2,70% οριακά θετική...), της Τέρνα Ενεργειακή (από -2,14% στο +2,14%) έκλεισε  στις 1230 μονάδες.

Ο δείκτης FTSΕ25 κινήθηκε στο εύρος των 390,72 (-1,34%)  με 398,74 μονάδων (+0,68%) και στο +0,14% τελικά, με την αξία των συναλλαγών του στα 89,5 εκατ., ήτοι σχεδόν στο 90% του συνολικού τζίρου. Αξίζει να επισημανθεί η συνεχιζόμενη ζωντάνια της μετοχής του ΟΛΠ ΟΛΠ+3,30% που καταγράφει τέσσερις θετικές στις τελευταίες πέντε ημέρες με κέρδος ένα ευρώ, μετά και το σημερινό +3,3% στα 18,18 ευρώ. Θετικά έκλεισαν 16 τίτλοι και αρνητικά εννέα, με τις Eurobank Properties(3,85%), ΟΛΠ, Τιταν και Ιντραλοτ (2,38%) να διακρίνονται ιδιαίτερα, ενώ οι Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,87% (-3,57%), Σωληνουργία Κορίνθου (-2,59%) να υστερούν.

Στον Midcap είχαμε την μεγάλη πτώση στην μετοχή της Eurobank (-7,14%, με 3,37 εκατ. τεμάχια και τζίρο 1,33 εκατ. ευρώ ), την σημαντική υποχώρηση των ΕΛΚΑ (4,49%) ενώ θετικά κινήθηκαν μόλις επτά μετοχές με επικεφαλής την Autohellas στο +2,24% . Η αξία των συναλλαγών του διατηρείται πάντα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, δεν ξεπέρασε τα 2,1 εκατ. ευρώ (το 2,2% του συνολικού τζίρου).

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των Γενική με άνοδο 20% αλλά με ελάχιστο τζίρο (απλά αποκατέστησε το χθεσινό -20%), κινητικότητα και πάλι στην Καθημερινή ( και στο +6,09%), αντέδρασε ο Νηρέας με άνοδο 3,8% και 86.000 τμχ, χωρίς το μέρισμα των 0,09 ευρώ από αύριο η ΤΡΑΣΤΟΡ (+2,52% με 17.60 τεμάχια και στο 1,22 ευρώ). Κέρδη και για την ΑΛΚΟ (3,3% με 77.000 τεμάχια) για 4η σερί και με έξι θετικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης μπορεί κανείς να κατατάξει τους τίτλους των Μουζάκης (-29,10%), ΓΕΔ (-12% ), Νάκας (-9,6% ) και Κυριακούλης (-11% μετά το χθεσινό -27%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (+1,35%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-1,78%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 64 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη

Τεχνική ανάλυση

Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Η ζώνη στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων λειτούργησε για τον Γενικό Δείκτη ως "διαγραμματικός απελευθερωτικός μηχανισμός του πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου" ωθώντας τον ανοδικά στο πρώτο σημαντικό "Fibonacci Retracement" των 1250 με 1260 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα, η έντονη αδυναμία διακράτησης των 1250 μονάδων και κίνησης προς το πρώτο όριο του επιπέδου αντίστασης των 1280 με 1305 μονάδων δείχνει να επιφέρει νέα καθοδική πίεση προς τη ζώνη 1200 με 1180 μονάδων, με πιθανή έκβαση την πτωτική της λύση και κυματική κίνηση προς τις 1160 με 1140 μονάδες. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να φέρει μόνο η επιβεβαιωμένη δυναμική διαπερατότητα του Δείκτη πάνω από τις 1280 μονάδες.

Επίσης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, όλο και περισσότερο αρχίζει και καλλιεργείται, ιδίως εάν παραμείνει κάτω από τις 1280 μονάδες, ένα "candlestick" έντονης καθοδικής εκτόνωσης.

Ξεφεύγοντας λίγο από τα "τετριμμένα" θα αναλύσουμε τεχνικά τον Τραπεζικό δείκτη μιας, που δείχνει διαγραμματικά ότι θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το επόμενο πεδίο διακύμανσης και του FTSE25. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι, πλέον, οι τρεις από τους τίτλους που τον απαρτίζουν (ΑΛΦΑ 10,42%, ΠΕΙΡ 13,71%, ΕΤΕ 4,98%) ελέγχουν μέσω της βαρύτητάς τους το 29% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Διαγραμματικά λοιπόν, εφόσον ο δείκτης δήλωσε έκδηλα την αδυναμία του ανοδικής αντίδρασης προς τις 188 μονάδες μετά και την επαφή με τη σημαντική ζώνη στήριξης των 178 με 174 μονάδων αναμένεται ως συνέχεια πιθανή καθοδική διάσπαση και κίνηση προς τη γραμμή στήριξης των προηγούμενων "πυθμένων" του περασμένου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, στις 162 μονάδες περίπου.

Αλλαγή στο προαναφερόμενο πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με την ισχυρή επαναφορά του δείκτη πάνω από την περιοχή αντίστασης των 188 με 190 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν να αντισταθούν σε πιέσεις σήμερα, καθώς οι φόβοι για μια κλιμάκωση της κρίσης Ουκρανία επισκιάζουν τα αισιόδοξα μηνύματα από την δημοσίευση οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την ισχυρή αγοραστική διάθεση για μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Πέμπτη ότι εξαντλείται ο χρόνος για να αλλάξει η Μόσχα την πορεία της στην Ουκρανία. Οι Ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν την Πέμπτη έως και πέντε υπέρ - Ρωσίας αυτονομιστές και η Ρωσία διεξήγαγε ασκήσεις του στρατού της κοντά στα σύνορα, ενισχύοντας τους φόβους πως θα εισβάλει με στρατεύματά της.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαγράφοντας τα μέτρια κέρδη που εμφάνισε νωρίς υποχώρησε 0,3%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας πήρε την ίδια διαδρομή στο πρώτο μέρος και κέρδιζε 0,5% όταν ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές του πρώτου μέρους, μετά το άνοιγμα ο δείκτης κινήθηκε σταθερά χαμηλότερα εν μέσω απογοήτευσης για την αποτυχημένη προσπάθεια ώστε να καταλήξουν στη διαμόρφωση εμπορικού συμφώνου ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Στις ΗΠΑ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Μάρτιο και ένα μέτρο των σχεδίων επί των δαπανών επιχειρηματικού κεφαλαίου αυξήθηκε.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,3832 δολάρια, παρά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος Mario Draghi επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες ανησυχίες για τη δύναμη του ευρώ ανέφερε την προθυμία της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα «πρόγραμμα ευρείας αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ευρωζώνης» εάν εδραιωθεί ο χαμηλός πληθωρισμός.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποστηρίχθηκε από τη βελτίωση στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας, που έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ουκρανία.

Στα εμπορεύματα, η τιμή spot χρυσού ήταν κάτω κατά 0,1% περίπου στα  1.291,50 δολάρια η ουγγιά μετά την επαφή με τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, την Πέμπτη, αν και οι φόβοι για την κρίση Ουκρανία παρέχουν στο μέταλλο κάποια υποστήριξη.

Ο χαλκός άγγιξε υψηλό ημέρας των 6.775 δολάρια ο μετρικός τόνος. Το μπρεντ έφτασε μέχρι και τα 110,41 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας μια άλλη αύξηση κατά 1,22 δολάρια το βαρέλι από την αναταραχή στην Ουκρανία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services.

Μετά από την αναμενόμενη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, η Αγορά βρίσκεται ενόψει κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων. Η πρώτη βρίσκεται στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, με την Εθνική να βγαίνει (επιτυχημένα) στις Αγορές για την έκδοση ομολόγου και την Eurobank να ακολουθεί με τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την επόμενη εβδομάδα. Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν έχουν στερήσει ρευστότητα από την Αγορά, αν και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ανακεφαλαιοποίηση είναι αρκετά σημαντική συνιστώσα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ωστόσο, δεν φταίει για την περιθωριοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του ταμπλώ , ακόμα και αξιόλογων εταιρειών που πραγματοποιούν τζίρο μερικών εκατοντάδων ευρώ (!) Μια κατάσταση που αν δεν αλλάξει, μακροπρόθεσμα θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Αποτέλεσμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών είναι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης τους και κατά συνέπεια η αναπροσαρμογή στη στάθμιση τους στους δείκτες της Morgan Stanley κατά την αναθεώρηση στις αρχές του επόμενου μήνα. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει πιθανότατα εισροές σε κάποιες μετοχές αλλά και εκροές σε άλλες που μπορεί να βγουν τελείως από τον εν λόγω δείκτη.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο των εισηγμένων και οι επικείμενες διπλές εκλογές (Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογές) είναι γεγονότα που θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο. Τεχνικά, η αγορά θα χρειαστεί να επανακατακτήσει τις 1250 μονάδες με στόχο την προσέγγιση των 1280 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση πιθανή "ταλαιπωρία" στη ζώνη των 1230-1210 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στην προσέγγιση της πολύ σημαντικής στήριξης των 1180 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Υποτονική η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία

Το συναίσθημα έναντι του επενδυτικού κινδύνου ήταν υποτονικό στην Ασία εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ουκρανία. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ οι αγορές συναλλάγματος διαπραγματεύονται σε στενό εύρος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας,  ΕΤΕ+1,64%  κύριου χρέους (senior unsecured bond) ύψους €750 εκατομμυρίων, 5ετούς διάρκειας. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις τρεις φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50%, ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Στα 0,30 - 0,33 ευρώ/ μετοχή ορίστηκε η τιμή διάθεσης για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, κατόπιν διαβούλευσης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας με τους γενικούς συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς και τον κύριο ανάδοχο της Δημόσιας Προσφοράς. Το κατώτατο όριο του Εύρους, δηλαδή 0,30 ευρώ, ισούται με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank και την ελάχιστη τιμή διάθεσης που όρισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 5 του Ν. 3864/2010. 

Σύμβαση συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,32% η οποία ως επικεφαλής της κοινοπραξίας ALYSJ JV, θα προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή της γραμμής «Gold Line Underground» στο Μετρό του Κατάρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το έργο αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου του Κατάρ, ενώ η γραμμή «Gold Line Underground» είναι το μεγαλύτερο αυτοτελές έργο.

Για παραπλάνηση της κοινής γνώμης κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφερόμενος στις δηλώσεις της τρόικας και της Κομισιόν αναφορικά με πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.  «Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.

Το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο ενέκρινε και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το προσχέδιο με τίτλο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο», βασίζεται σε εννέα πυλώνες και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγου. Στο κείμενο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, προβλέπει ριζική αλλαγή της παραγωγικής δομής στη χώρα, προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, αρχικά στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολογία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, όπως και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανέργους.

Ελαφρώς μειωμένα έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι αναμένει η ΔΕΗ ΔΕΗ-1,67% για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2014, βάσει προκαταρκτικών εσωτερικών εκτιμήσεων της διοίκησης. Όπως εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η αναμενόμενη αυτή μείωση οφείλεται πρωτίστως στη  χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως ως αποτέλεσμα των ήπιων χειμερινών συνθηκών, καθώς και στην πρόσφατη μείωση των τιμολογίων για πελάτες υψηλής τάσης

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τα τρία σενάρια τα οποία θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανάληψη δράσης και στην εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς τίτλων περιέγραψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση εάν υπάρξει:  Επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό.  Ένταση στην αγορά ομολόγων.  Διακοπή της μετάδοσης της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz προς την ίδια αυξάνονται κατά ακόμη 11,4 δισ. δολάρια (8,2 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία πλέον εντείνει την πίεση που ασκεί στο Κίεβο.

Τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της στο 3% του ΑΕΠ έχει θέσει ως στόχο για την επόμενη χρονιά η γαλλική κυβέρνηση, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για αποκλίσεις σε περίπτωση επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι νέες προβλέψεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας 2014-17 της κυβέρνησης, το οποίο θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο την προσεχή Τρίτη και θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Μαΐου.

Άλμα 2,6% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως υπολογιστές και αεροσκάφη, στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ανάκαμψη των επιχειρηματικών δαπανών. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,8%. Οι παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ οι παραγγελίες για αυτοκίνητα σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία ενίσχυσε σήμερα τη ζήτηση για το χρυσό, ο οποίος σημείωσε κέρδη προσεγγίζοντας ξανά τα 1.300 δολάρια. Ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από την πτώση των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,5% ή 6 δολάρια, για να κλείσουν στα 1.290 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού σημείωσαν άνοδο 50 σεντς, ή 0,5%, κλείνοντας στα 101,94 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα