ΔΝΤ: Στα τέλη Απριλίου η συνεδρίαση για έγκριση δανείου στην Ουκρανία

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 18:48
UPD:18:51

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει βοήθεια από τον διεθνή οργανισμό (φωτ. αρχείου).

Στις 30 Απριλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να εγκρίνει την παροχή δανείου προς την Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει βοήθεια από τον διεθνή οργανισμό, αν και απέφυγε να διευκρινίσει το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί.

Παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι η πολιτική κατάσταση δεν εμποδίζει το ΔΝΤ να δεσμευτεί απέναντι στο Κίεβο. «Ένας από τους βασικούς ρόλους του Ταμείου είναι να εργάζεται σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για το ΔΝΤ να εργάζεται μέσα σε τεταμένο πολιτικό πλαίσιο», σημείωσε.

Ο κ. Ράις είπε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να περιλαμβάνει την Κριμαία στους υπολογισμούς του για την ουκρανική οικονομία, μολονότι η χερσόνησος έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Η Κριμαία «περιλαμβάνεται στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η οικονομία της χερσονήσου αντιπροσωπεύει το 3,7% του ουκρανικού ΑΕΠ.

EURONEWS

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει διστακτικά να χορηγήσει ένα διετές δάνειο ύψους 14 - 18 δισ. δολαρίων ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να ανακάμψει μετά από πολλούς μήνες πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα