Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ανακοίνωσε η Μόσχα

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 17:35
UPD:19:12
REUTERS/GLEB GARANICH

Μέλος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει την περιοχή σε σημείο ελέγχου το οποίο έχει πυρποληθεί και εγκαταλειφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές κοντά στο Σλαβιάνσκ.

A- A A+

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. 

Ούτε οι προγραμματισμένες ασκήσεις από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες οδηγούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ρωσία «είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς το Κιέβο, σημειώνοντας πως αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν τον στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα υπάρξουν συνέπειες.

EURONEWS

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως Ε.Ε. και ΗΠΑ χρησιμοποιούν σαν πιόνι την Ουκρανία, ενώ η Ε.Ε. διεμήνυσε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Πάντως, το μεσημέρι τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το σημείο που είχαν καταλάβει νωρίτερα σήμερα βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ και οι φιλορώσοι αποσχιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν με μια αιματηρή επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, είχε αποτέλεσμα «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αποσχιστών να βρουν το θάνατο και να τραυματιστεί ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή