Συνεργασία μεσογειακών χωρών στον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 18:08
UPD:18:18
REUTERS/BEAWIHARTA

H αλυσίδα στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας δεν έχει σπάσει, από το πρωτογενές κομμάτι μέχρι και τη διανομή, παρά την αποδυνάμωση του ενδιάμεσου κρίκου (κλωστήρια και βαφεία).

Ευοίωνες προοπτικές, παρά τη συνεχιζόμενη εναλλαγή θετικού και αρνητικού κλίματος στην αγορά, καταγράφει ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, εκτιμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ). Σε αυτό το κλίμα κινείται και η συμμετοχή του συνδέσμου στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους δυο εκατ. ευρώ για τη συνεργασία των επιχειρήσεων της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Θεόφιλο Ασλανίδη, η αλυσίδα στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας δεν έχει σπάσει, από το πρωτογενές κομμάτι μέχρι και τη διανομή, παρά την αποδυνάμωση του ενδιάμεσου κρίκου (κλωστήρια και βαφεία).

Όπως είπε, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών εταιρειών στον τομέα της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε Βουλγαρία, FΥROM και Αλβανία διαμορφώνεται στα τρία δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι πλέον οι Έλληνες του κλάδου έχουν τη «χρυσή ευκαιρία» να πατήσουν γκάζι σε παραγωγή και εξαγωγές, συμπληρώνοντας παραγγελίες για μεγάλες εταιρείες που δεν τις συμφέρει να απευθυνθούν για τέτοιες ποσότητες σε χώρες όπως η Κίνα.

Υπενθύμισε ότι το 2013 ο κλάδος εμφάνισε θετικό πρόσημο σε αρκετούς δείκτες, με τις εξαγωγές να επιστρέφουν στην ανοδική πορεία για πρώτη φορά μετά το 2006, ενώ ανέφερε ότι η απασχόληση στην ένδυση διαμορφώθηκε πέρυσι στο +8,5%.

Υγιείς επιχειρήσεις

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κλάδος απαρτίζεται από υγιείς επιχειρήσεις και πως μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ήδη εταιρείες, όπως ραφεία, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες που «μετανάστευσαν» και αυτό που τις σταματά είναι η «έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού να βγάλουν τη δουλειά».

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι θα πρέπει οι εξαγωγές του κλάδου να γίνονται με στοχευμένη στρατηγική που θα διαμορφώνεται από τους κλαδικούς φορείς, ενώ σημείωσε ότι το κόστος ενέργειας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά προβλήματα.

Διασυνοριακό πρόγραμμα

Ο ΣΕΠΕΕ συμμετέχει σε ένα διετές ευρωπαϊκό έργο, ύψους δύο εκατ. ευρώ, με τίτλο TEX-MED Clusters. Είναι ένα καινοτόμο διασυνοριακό πρόγραμμα για την υποστήριξη της ανάπτυξης του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην λεκάνη της Μεσογείου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ clusters-περιοχές, από Πράτο (Ιταλίας), Σαμπαντέλ-Καταλονίας (Ισπανία), Θεσσαλονίκη-Κεντρική Μακεδονία (Ελλάδα), Τύνιδα και Μοναστήρι (Τυνησία), Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), Αμάν (Ιορδανία) και Παλαιστίνη. Αυτές οι περιοχές, συγκεντρώνουν περίπου 14.500 επιχειρήσεις ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας που απασχολούν 230.000 εργαζόμενους.

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει περίπου 950 επιχειρήσεις (το 43% του κλάδου στην Ελλάδα) και απασχολεί 13.500 εργαζόμενους (το 46% του κλάδου) μόνο στην παραγωγή. Μαζί με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή (αγρότες) τομέα και το εμπόριο οι απασχολούμενοι στην αλυσίδα αυτή ξεπερνούν τους 30.000.

Επίσης η περιοχή αυτή θεωρείται το σημαντικότερο εξαγωγικό κέντρο του κλάδου με αξία εξαγωγών 860 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 78%).

Στη διάρκεια του προγράμματος θα διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας των οκτώ περιοχών και των ΜΜΕ και θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Μεσόγειο ως μιας ενιαίας περιοχής με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα