Κύμα ρευστοποιήσεων προκάλεσαν στις ευρωαγορές οι νέες εντάσεις που εκδηλώνονται επί ουκρανικού εδάφους, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν σημαντικά υπό το φόβο νέας πολεμικής σύρραξης. Παράλληλα, προβληματισμό προκάλεσαν τα στοιχεία από την πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,63% στις 6.542 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,77% στις 9.174 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,90% στις 4.345 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 0,85% στις 326,58 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σημείωσαν απώλειες σήμερα.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν «ειδική επιχείρηση» εναντίον φιλορώσων ενόπλων στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Δημοσιογράφοι από την περιοχή, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, μεταδίδουν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από το σημείο.
Στο ταμπλό η μετοχή της L’Oreal ενισχύθηκε κατά 1,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυξήθηκαν κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στον αντίποδα, η Banca Monte dei Paschi di Siena υποχώρησε κατά 8,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας πιθανότατα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την αποπληρωμή της βοήθειας που έχει λάβει από το ιταλικό Δημόσιο.
Η Rio Tinto υποχώρησε κατά 3,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η παραγωγή σιδήρου αυξήθηκε 8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάθετη πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW συρρικνώθηκε τον Απρίλιο στο 43,2 από 46,6 τον Μάρτιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 45 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, ήτοι στο 59,5 από 51,3 τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, οι 18 χώρες του ευρώ κατέγραψαν συνολικά εμπορικό πλεόνασμα 13,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι αυτό θα ανερχόταν στα 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, το 2014 φαίνεται ότι είναι χρονιά καμπής για την Ευρωζώνη. Μετά από δύο χρόνια, οι 18 χώρες - μέλη της αναμένεται να σημειώσουν μία ελαφρά ανάπτυξη της τάξης του 1%. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αποχώρηση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης, αποτελεί μεν ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα οριστικής υπέρβασης της κρίσης στο σύνολό της, αναφέρει ο Ζιν.
newsroom naftemporiki.gr