Υποτονικό κλίμα

Η αγορά περιμένει τη λήξη του Συνεδρίου στη Ν. Υόρκη
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:29

ΜE ΠΤΩΣΗ άνοιξε η εβδομάδα για τη Wall Street, καθώς η έναρξη του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων δημιούργησε ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας και έκανε πολλούς επενδυτές να εγκαταλείψουν την αγορά.

Τα μεικτά στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση και το ατομικό εισόδημα στις ΗΠΑ καθώς και ορισμένες εταιρικές προειδοποιήσεις συνέβαλαν και αυτά στο αρνητικό κλίμα.

Ο όγκος των συναλλαγών είναι πάντα υποτονικός στα τέλη καλοκαιριού, όμως η τάση αυτή θα υπερτονιστεί αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας του Συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το συνέδριο πραγματοποιηθεί ομαλά, τότε πολλοί επενδυτές θα επιστρέψουν στη Wall Street και η αύξηση του όγκου συναλλαγών μπορεί να φέρει κάποια βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 72,49 μονάδες, ποσοστό 0,71%, φθάνοντας στις 10.122,52 μονάδες. Με απώλειες 25,60 μονάδων, ποσοστό 1,37%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.836,49 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις και στην Ευρώπη, καθώς η απουσία ειδήσεων από το επιχειρηματικό και οικονομικό μέτωπο άφησε χωρίς ενδιαφέρον τους επενδυτές, εν όψει των σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

Oι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στο ένα τρίτο του μέσου ημερήσιου όγκου, καθώς η αγορά του Λονδίνου έμεινε κλειστή λόγω επίσημης αργίας. Ούτε και η πτώση των τιμών αργού δεν κατάφερε να δώσει κίνητρο στην αγορά.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,15%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,3% της αξίας του. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστη η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κλάδοι στην Ευρώπη, με εξαίρεση το χρηματοοικονομικό.

Μεμονωμένα θετικά σημεία αποτέλεσαν η μετοχή της Interbrew, με άνοδο 2%, μετά το διορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και οι μετοχές της Sanofi-Aventis και της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας E.ON.

«Μόνο εάν υπάρξουν σαφή στοιχεία για μία ισχυρή οικονομία στις ΗΠΑ και εάν οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε οι αγορές μπορούν να φθάσουν σε νέα ύψη», λέει ο Μπερντ Μέιερ, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα