Ιαπωνία : Στάσιμη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2004 07:10

ΑΠΕΤΥΧΕ να αναπτυχθεί τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, καθώς οι κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή των ημιαγωγών και των chip, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα σημάδια συρρίκνωσης της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Η ανάπτυξη της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του Ιουνίου, μετά τη μείωσή της κατά 1,3%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Συνολικά 35 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι αυτή θα αυξηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 1%. Πριν από ένα χρόνο, η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση κατά 5,9%.

Η Tokyo Electron Ltd., η δεύτερη σε μέγεθος παραγωγός εξαρτημάτων chip, ανακοίνωσε, ότι οι παραγγελίες ενδέχεται να μειωθούν, καθώς οι παραγωγοί chip προσπαθούν να αποφύγουν την αύξηση των αποθεμάτων τους. Οι εξαγωγές των ιαπωνικών εταιρειών μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών περιορίστηκαν απρόσμενα για τρίτο μήνα.

«Η παραγωγή αρχίζει να χάνει τη δυναμική της», ανέφερε ο Yasuo Goto, οικονομολόγος της Mitsubishi Research Institute, ο οποίος επεσήμανε, ότι η ζήτηση υποχωρεί σταθερά και η κατανάλωση θα περιοριστεί στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5% τον Αύγουστο και να σημειώσει περαιτέρω αύξηση κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο.

Πτωτικά κινούντο οι ιαπωνικές μετοχές με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, όπως της Advantest Corp., να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά την απότομη πτώση του δείκτη Nasdaq στις ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, καθώς εικάζεται ότι η Intel Corp. θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη των πωλήσεών της. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 11.052,87 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα