Ν. Κορέα: 29% η αύξηση των εξαγωγών τον Αύγουστο

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης το εννεάμηνο
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2004 07:46

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αύξηση και με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε εννέα μήνες, σημείωσαν οι εξαγωγές της Ν. Κορέας τον Αύγουστο, καθώς υποχώρησε η ζήτηση από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της χώρας.

Οι φορτώσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 29% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 19,9 δισ. δολ. μετά την αναρρίχησή τους κατά 36% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στη Σεούλ. Η αύξηση ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων των 15 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 33%.

Η μείωση της ανάπτυξης των εξαγωγών, ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, να καταβάλλουν προσπάθειες για την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης, η οποία μειώνεται, καθώς πολλά νοικοκυριά προχώρησαν σε δανεισμό, πάνω από τις δυνατότητές τους. Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας και με τους χαμηλότερους ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο, μέσα σε ένα έτος.

«Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι στο όριο της συρρίκνωσης», ανέφερε ο Oh Suktae, οικονομολόγος της Citibank NA στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Το θέμα τώρα έγκειται, στο εάν η εσωτερική ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη, όσο η μείωση των εξαγωγών».

Μέχρι στιγμής, λίγα είναι τα σημάδια εκείνα, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι Κορεάτες είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Οι χονδρικές και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πέμπτο μήνα σε σύνολο έξι μηνών, τον Ιούλιο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας και ένας στους 13, των 48 εκατ. ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα, χρωστούν τρεις μήνες ή και περισσότερο χρόνο, δόσεις στις τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η σημερινή έκθεση, έδειξε επίσης, ότι οι εξαγωγές της Ν. Κορέας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 36% τις 20 πρώτες ημέρες του Αυγούστου, μετά από άνοδο 51% που σημείωσαν τον Ιούλιο και την απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να περιορίσει τον δανεισμό και τις επενδύσεις προκειμένου να συγκρατήσει την αύξηση των αποθεμάτων και να μειώσει τον πληθωρισμό.

Οι φορτώσεις στις ΗΠΑ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν 36%, έναντι αύξησης της τάξης του 45% τον Ιούλιο και οι εξαγωγές στην Ιαπωνία σε ποσοστό της τάξης του 28% έναντι αύξησης 34% αντιστοίχως.

Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με τους χαμηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν ελάχιστα μετά την ύφεση του 2001 και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν στην Ιαπωνία τον Ιούλιο για τρίτο μήνα. Παρ'όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, εκτιμά, ότι οι εξαγωγές της θα βελτιωθούν τους υπόλοιπους μήνες του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα