Γνώμη: Ψηφιακή μετάβαση

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 07:13
UPD:07:13
SHUTTERSTOCK

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, πότε επιτέλους θα αρχίσουν να συντονίζονται οι υπηρεσίες του κράτους;

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα στοίχημα που η έχει βάλει η χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επειτα από πολλές αλλαγές, αθετήσεις προθεσμιών, καθυστερήσεις και πολλά άλλα, πριν από μερικούς μήνες αδειοδοτήθηκε ο ψηφιακός πάροχος, η Digea, και επιτέλους τέθηκε σε εφαρμογή από την πλευρά του κράτους η διαδικασία για την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή έως το τέλος του 2014.

Πρώτο ραντεβού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει, η 9η Μαΐου 2014. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα και προκειμένου να προλάβουμε την τελευταία προθεσμία (καθώς αποτελεί διεθνή υποχρέωση η μετάβαση στην ψηφιακή), στο επόμενο σημείο switch-off θα περάσουν ολόκληρες περιφέρειες στην ψηφιακή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν» και παρά τα όσα λέει το χρονοδιάγραμμα, η Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη που θα περάσει, πράγμα βέβαια που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που είχαν σειρά και θα μετατεθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει κι άλλο θέμα.

Η ημερομηνία μετάβασης πέφτει στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, σε χρόνο δηλαδή που οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να προβληθούν μία μόνο φορά -σύμφωνα με το νόμο- από τα τηλεοπτικά μέσα. Οπως γίνεται κατανοητό, η προοπτική της μετάβασης στην περίοδο αυτή δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς αρκετοί δέκτες θα μείνουν εκτός λόγω συντονισμού στα νέα δεδομένα που δεν είναι για όλους απλή υπόθεση. Επόμενη επιλογή για την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων -που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνταξη του χρονοδιαγράμματος για τη μετάβαση, καθώς οι εταιρείες Digea και ΝΕΡΙΤ απλώς εκτελούν- είναι η πρώτη Παρασκευή μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή η 30ή Μαΐου. Θεωρείται απίθανο τελικά να μη μετατεθεί το «ραντεβού» από τις 9 Μαΐου στις 30 Μαΐου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική ρύθμιση.

Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα των εκλογών ήταν γνωστό, όπως και η υποχρέωση για την ψηφιακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό αναρωτιέται κανείς πότε επιτέλους θα αρχίσουν να συντονίζονται οι υπηρεσίες του κράτους; Γιατί δύο μνημόνια, έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια κρίσης δεν έφτασαν προφανώς...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα