Γ. Προβόπουλος: Ανάπτυξη 0,5% θα πετύχει η Ελλάδα το 2014

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 22:07
UPD:22:33
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Προβόπουλος (φωτ. αρχείου).

Η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης περιόδου, όμως τώρα όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι επάνω μας και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμώντας ότι το 2014 η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη της τάξης του 0,5% κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της παρατεταμένης ύφεσης.

Ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει ολιγωρία και εφησυχασμός, καθώς όπως είπε «μεταβαίνουμε σε  μια περίοδο ανάκαμψης».

Αναφέρθηκε και πάλι στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των πολιτών, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως ένα μεγάλο πρόβλημα και σημείωσε την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η ελάφρυνση των φόρων μπορεί να έλθει βαθμιαία όταν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός λειτουργήσει καλύτερα είπε, διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός αυτός έχει αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα από ότι στο παρελθόν.

«Δεν υπάρχουν σκελετοί»

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών τις χαρακτήρισε ως τις ελληνικές τράπεζες ως τις καλύτερα ανακεφαλοποιημένες στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι θα παίξουν το ρόλο τους.

«Δεν υπάρχουν σκελετοί» για τα ελληνικά ιδρύματα είπε σχολιάζοντας τα τεστ αντοχής.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι τα τεστ αυτά ανατέθηκαν στους καλύτερους διεθνείς συμβούλους προκειμένου να πειστούν οι αγορές.

«Δεν υπεβλήθη τεκμηριωμένη πρόταση από την τρόικα για τις τράπεζες» είπε και πρόσθεσε ότι  «στις συζητήσεις με την τρόικα είχαμε απόλυτα τεκμηριωμένες απόψεις» και υπογράμμισε ότι δεν φοβάται πως η επικείμενη άσκηση της ΕΚΤ θα βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος δήλωσε απόλυτα σίγουρος για τα αποτελέσματα των εγχώριων τεστ αντοχής.

Το δημόσιο δεν θα χάσει από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank

Ο κ. Προβόπουλος έκανε αναφορά και στις δύο τράπεζες που βγήκαν με επιτυχία στις αγορές (Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank) και ανέφερε ότι ακόμη μια βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας

Ειδικότερα για τη Eurobank, ο ίδιος εκτιμά ότι το δημόσιο δεν θα χάσει από την ιδιωτικοποίηση της καθώς όπως υποστήριξε το μερίδιο του δημοσίου θα σμικρυνθεί αλλά με την είσοδο ιδιωτών θα αποκτηθεί δυναμική με αποτέλεσμα η αξία του περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου να «αυγατίσει» όπως είπε.

«Είμαι μάχιμος»

Σε ερώτηση για το εάν θέλει να ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ ο κ. Προβόπουλος απάντησε: «Είμαι μάχιμος. Η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, η δουλειά μου είναι γνωστή, μένει στους υπεύθυνους να αποφασίσουν».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα