Market Beat: Οι θεσμικοί αποφασίζουν σήμερα αν ακολουθήσουν την πτώση των διεθνών αγορών

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 10:21
UPD:10:23
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Η αγορά της Αθήνας για πολλούς γνωστούς λόγους παρουσίαζε μια ανεξαρτησία από την πορεία των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης αλλά και από την κατεύθυνση που υποδείκνυε η Wall Street. Ήταν πολλά τα ειδικά ζητήματα που κλήθηκε να αντικατοπτρίσει η πορεία των τιμών στο ταμπλό από τον Σεπτέμβριο και μετά. Από το πότε θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, που δεν συμφώνησε τότε στην εκταμίευση της δόσης, ως την ανακοίνωση των stress tests για τις τράπεζες από την BlackRock και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, του οποίου το μέγεθός άλλαζε εκπλήσσοντας θετικά και τρομάζοντας παράλληλα. Ο τρόμος αφορούσε στο αν οι πολιτικοί ανέβαζαν τις προσδοκίες για να ανεβάσουν το γόητρό τους με κίνδυνο στο τέλος τα πραγματικά δεδομένα να απογοήτευαν τους επενδυτές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η κατάσταση στο πρώτο τρίμηνο σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μικτή, το ψύχος στις ΗΠΑ, η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας, και αργότερα οι αντιδράσεις των θεσμικών στην νέα ηγεσία της Fed και τις αποφάσεις της επί του tapering και τον χρόνο που θα ξεκινούσε η άνοδος των επιτοκίων, τάραξε τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες είχε καταταγεί το ΧΑ.  Λοιπόν σε αυτή την μεγάλη εικόνα, που χειροτέρευσε από την αρχή της έντασης στο Κίεβο που κατέληξε στην κρίση στην Ουκρανία, για την Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα φάνηκε πως ήταν πιθανό να είναι πραγματικό, δηλαδή αναγνωρίσιμο από τους ξένους αναλυτές. Οι τράπεζες είχαν με βάση τα συμπεράσματα από τον έλεγχό τους από την BlackRock ανάγκες άντλησης κεφαλαίων και κινήθηκαν αποφασιστικά προς τη λύση των ζητημάτων τους με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τρόικα συμφώνησε στην εκταμίευση μεγάλου μέρους της δόσης που εκκρεμούσε από τον Σεπτέμβριο. Το απίθανο πριν κάποιους μήνες σενάριο για την έξοδο της χώρας στην ελεύθερη αγορά δανεισμού έγινε μια κίνηση που την προεξοφλούσαν οι θεσμικοί της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης από το Φεβρουάριο και το κατάλαβαν όλοι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Από εκεί και μετά ξεκίνησε μια άλλη φάση για το ΧΑ που είχε να κάνει με το μέγεθος της επίδοσης των βασικών δεικτών και την ικανότητα της οικονομίας να συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξης. Δηλαδή αρκετοί θεσμικοί αναμένουν μια πτώση από ρευστοποιήσεις για την ενθυλάκωση κερδών και λειτούργησαν στο ΧΑ ρευστοποιώντας διακριτικά θέσεις που τους προσέφεραν μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με τοποθετήσεις τους σε άλλες αγορές μετοχών του ευρώ.

Τώρα στα διεθνή χρηματιστήρια, που έχουν τρέξει ανοδικά πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο το ΧΑ, διορθώνουν με τις «οδηγίες» των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Η μεταβλητότητα της παγκόσμιας αγοράς μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, που προκλήθηκε από οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες στις αναδυόμενες οικονομίες από την Ουκρανία ως την Κίνα σε μια εποχή που η Federal Reserve είναι στη φάση μείωσης των μέτρων χαλάρωσης,  οδήγησε ορισμένους επενδυτές να λάβουν τα κέρδη τους από τις μετοχές που εμφάνιζαν τις καλύτερες επιδόσεις. Αυτή τη στιγμή τα μακροοικονομικά δεδομένα δυσκολεύουν αρκετά την οπτική και την γέννηση θετικών προσδοκιών. Ως εκ τούτου απαιτείται  προσαρμογή για μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις συναλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι συνεπώς θέμα επιλογής των ισχυρών θεσμικών του ΧΑ αν θα παρακολουθήσουν οι τιμές των μετοχών την παγκόσμια διόρθωση προσθέτοντας πιέσεις  σε αυτές που έχει γεννήσει η στάση εκείνων που ακολουθούν τον κανόνα αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός.                                 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν σε χαμηλά σχεδόν επτά ετών. Η αγορά κινείται με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ επανήλθαν οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις του τεχνολογικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,62% στις 16.170,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε  απώλειες 3,10% στις 4.054,11 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 2,09% στις 1.833,08 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το Νοέμβριο του 2011, με τον κλάδο της βιοτεχνολογίας και του διαδικτύου να ασκούν σημαντικότατες πιέσεις. Την ίδια ώρα, ο S&P 500 υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η αιφνίδια πτώση στις εισαγωγές της Κίνας επανέφεραν τις ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και διαδικτύου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρείται ότι οι αποτιμήσεις τους δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των εταιρειών. Η Facebook υποχώρησε κατά 5,2%, η Google (Class A) κατά 3,6% και η Google (Class C) κατά 4,1%.

Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών του Nasdaq επηρέασε και τις εταιρείες τεχνολογίας του Dow Jones με τη Microsoft να κλείνει με απώλειες 2,7% και τη Cisco Systems με πτώση 2%.

Απώλειες 6,2% κατέγραψε η Bed Bath & Beyond, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 92 -96 σεντς ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 1,02 δολάρια.

Στο -3,2% βρέθηκε η EBay, καθώς ο μέτοχος C. Icahn, ο οποίος απέκτησε μερίδιο τον Ιανουάριο, απέσυρε την πρόταση για διάσπαση της μονάδας PayPal από τον όμιλο.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 5,9%, διορθώνοντας μετά τα κέρδη του... 344% που είχε καταγράψει το 2013. Η μετοχή υπολείπεται κατά 14% σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε χαμηλά σχεδόν επτά ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, την περασμένη εβδομάδα, αφού διαμορφώθηκαν στις 300 χιλ., αφού υποχώρησαν κατά 32 χιλ. αιτήσεις. Η τελευταία φορά που βρέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα οι αιτήσεις, ήταν ο Μάιος του 2007, έξι μήνες μετά την έναρξη της μεγάλης ύφεσης.

Επιπλέον, αύξηση 0,6% κατέγραψαν οι τιμές εισαγόμενων αγαθών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενώ σε επίπεδο τριμήνου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,9%. Ωστόσο, οι τιμές εισαγωγής εξακολουθούν να είναι κατά 0,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν συγκρατημένες, παρά την πρόσφατη άνοδο. Εξαιρουμένων των καυσίμων, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν λίγο από το 0,3% έναντι του περασμένου μήνα.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι αγορές στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά στις πρωινές συναλλαγές, γεγονός που έδειξε πως οι επενδυτές θέλησαν αρχικά  να διατηρήσουν το θετικό κλίμα της προηγούμενης συνεδρίασης. Ωστόσο,  η κάθετη πτώση της Wall Street δεν άφηνε περιθώρια για προσδοκίες ανάκαμψης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα και οι μετοχές έκλεισαν με πτώση. Εξαίρεση αποτέλεσε ο βρετανικός δείκτης FTSE, που αντέδρασε θετικά στις αποφάσεις της τακτικής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,64% στις 333 μονάδες. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,1% στις 6.642 μονάδες, ο DAXυποχώρησε 0,54% στις 9.455 μονάδες, ενώ ο CAC διολίσθησε 0,67% στις 4.413 μονάδες. Με άνοδο τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες στην Ρωσία (+1,4%) και την Ουκρανία (2,5%).

ΧΑ

Για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες, αποτιμώντας αρνητικά τον πολιτικό κίνδυνο που θα μπορούσε να αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Άλλωστε, όπως έχει διαφανεί, το θετικό νέο της εξόδου στις αγορές έχει προεξοφληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στο ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,74% στις 1.283,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.302,68 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.280,75. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 141,98 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 59,53 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά προφανώς αναμένει την αυριανή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ, από την οποία αναμένεται να ανακοινώσει το ελληνογερμανικό επενδυτικό ταμείο και το συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αυτό θα ξεκινήσει. Επίσης, αναμένεται να αποκωδικοποιηθεί η πρόθεση της Γερμανίας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Στο ταμπλό, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της ΔΕΗ κλείνοντας στο -5% και στα 11,40 ευρώ, ενώ διαρροές αναφέρουν ότι βγαίνει στις αγορές αύριο για μεγάλο ομόλογο μεταξύ 350 έως 500 εκατ. ευρώ. Επιμένει πτωτικά ο ΟΤΕ  που έχασε σήμερα 2,18% στα 11,24 ευρώ, ενώ στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις οι απώλειες ξεπερνούν το 10%.

Έκτη ημέρα πτώσης και για τον FTSE25, με συνολικές απώλειες που ξεπερνούν το 5% θέτοντας ως καθοριστική την επόμενη γραμμή στήριξης των 410 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών του κάλυψε το 67% του συνολικού, αφού το placement της Αegean Airlines άλλαξε τους συσχετισμούς. Η μετοχή της Aegean έκλεισε με απώλειες 6,25% στα 7,50 ευρώ και με τον τζίρο της στα 50,8 εκατ. ευρώ ή στο 25% περίπου του συνολικού. Μεικτή εικόνα και στα warrants: Στο +3,91% της Alpha Bank στο +3,20% της Εθνικής και στο -1,89% της Πειραιώς.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των Μέτκα  (-4,97%), ΓΕΚ Τέρνα  (-3,13%), ΟΠΑΠ (-2,92%), Motor Oil (-2,52%), Frigoglass (-2,22%), ενώ θετική κίνηση πραγματοποίησαν εννέα τίτλοι με τις Alpha Bank, Εθνική και ΦΦΓΚΡΠ να ενισχύονται κατά 1,81%, 1,78% και 1,69% αντίστοιχα.

Πτωτικές ήταν και οι τάσεις στις μετοχές των Dionic  λόγω της μεταφοράς της στην κατηγορία της Επιτήρησης), Προοδευτική (-20% για τον ίδιο λόγο) και με μεγάλα ανεκτέλεστα αγορών, στο -15% οι Ελληνικές Ιχθ/γειες, -13,4% η ΣΑΤΟΚ και σε αρκετές ακόμη μετοχές που προβληματίζουν με την αδυναμία διαρκείας που εμφανίζουν.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-4,00%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος του Εμπορίου (+1,65%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,59% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 0,87%. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 80 καθοδικά, ενώ η τιμή 29 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Πολλοί αναλυτές αναφέρονται στα κανάλια. Το ανοδικό κανάλι ή το πτωτικό ορίζεται από δυο παράλληλες μεταξύ τους γραμμές που η μία ορίζεται σαν ένωση των τοπικών ελάχιστων  (η κάτω γραμμή) και η άνω ευθεία ενώνει  τα τοπικά μέγιστα και η τιμή σκαρφαλώνει ή γλιστράει κινούμενη μεταξύ αυτών. Αν περάσει ικανό χρονικό διάστημα αρχίζει η πορεία μιας αξίας να φαίνεται ότι όταν ακουμπάει ή «χτυπάει» στην άνω ευθεία υποχωρεί και μόλις φτάσει στην κάτω ευθεία μετά από την πάροδο μερικών συνεδριάσεων πολλών ή λίγων εκτινάσσεται.

Τα κανάλια δεν διαρκούν – ισχύουν για πάντα αλλά για κάποιο υπολογίσιμο χρονικό διάστημα. Διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναλόγως του χρόνου που διαρκούν, ή καλύτερα, ορίζουν οι μελετητές. Η στήλη αναγνωρίζει ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που ξεκινά από τον Ιούνιο του 2012.

Αλλά στην εξέλιξή του μεσολάβησε ένα διάστημα από το Φεβρουάριο του 2013 ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους που καταργήθηκε το πρώτο ανοδικό κανάλι και σχηματίστηκε το δεύτερο, μεσοπρόθεσμο για εμάς, που ξεκίνησε από τα μέσα του Ιουλίου και ισχύει ως σήμερα. Αλλά στο ανοδικό αυτό κανάλι οι εξελίξεις των τελευταίων δυο εβδομάδων έχουν οδηγήσει τον 25άρη πολύ κοντά στην κάτω γραμμή. Θεωρούμε πως αν η κορυφή του Δεκεμβρίου στη γειτονιά των 404 μονάδων δεν λειτουργήσει ως στήριξη στην τρέχουσα πτώση το ανοδικό κανάλι από τον Ιούλιο του 2013 ως σήμερα τελειώνει και θα ξεκινήσει ένα διάσημα που θα προετοιμάσει ένα άλλο κανάλι πτωτικό αυτή τη φορά. Τουλάχιστον ως το τέλος Μαΐου που η αβεβαιότητα από το πολιτικό σκηνικό θα είναι μικρότερη ή πολύ μεγαλύτερη ανάλογα του αποτελέσματος.   

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Θεόδωρος Κρίντας της Attica Wealth Management

Σε μία ιδιαίτερη μέρα για τις Ελληνικές Κεφαλαιαγορές και μετά την επιτυχημένη έκδοση του Ελληνικού ομολόγου, το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό επιβεβαίωσε την προεξοφλητική διεργασία που προηγήθηκε. Η πλαγιολισθητική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, καθώς απέτυχε η καταγραφή νεότερης υψηλότερης κορυφής.

Ο υψηλός όγκος των τελευταίων συνεδριάσεων, ήταν αποτέλεσμα αφ΄ ενός αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων λόγω rebalancing Δεικτοβαρών μετοχών σε διεθνείς δείκτες και αφ΄ ετέρου επιβεβαίωσε την αυξημένη διάθεση καταγραφής κερδών από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια. Τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις, η Αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ικανότητά της να διατηρήσει το βραχυμεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Τεχνικά, μία τέτοια εξέλιξη δείχνει πιθανή, όμως η επιβεβαίωση της επιτυχούς προεξόφλησης όλων των νέων, επισημαίνει την ανάγκη για καινούργια θετικά στοιχεία. Την Αγορά ,βραχυπρόθεσμα, θα την καθοδηγήσουν οι εγχώριοι και διεθνείς τίτλοι ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις όποιες ευκαιρίες έχουν προκύψει από την πιθανή, περαιτέρω, διόρθωση των τιμών.

Σήμερα

Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά έξι μηνών σήμερα, καθώς οι κλιμακούμενες ρευστοποιήσεις στη Wall Street είχαν εξάπλωση στην Ασία και γρονθοκόπησαν αγορές που ήταν αρκετά ανθεκτικές μέχρι τώρα.

Ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται να μοιραστούν τον πόνο με τον DAX να αναμένεται να ανοίξουν προς τα κάτω κατά -1,1% και -0,8% ο FTSE στο Λονδίνο. Το συμβόλαιο για τον S & P 500 E - Mini ήταν σταθερό για την ώρα.

Η μεγάλη μετατόπιση των χαρτοφυλακίων που είχαν σχηματιστεί με κριτήριο την ορμή των μετοχών των ΗΠΑ στην τεχνολογία και στη βιοτεχνολογία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις περιφέρειες και τους τομείς.

Ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε 2,4% χαμηλότερα στις 13.960 μονάδες, με παραβίαση της στήριξης στις 14.200 και το κλείσιμο κάτω από 14.000 είναι σημαντικό χτύπημα από τεχνική άποψη.

Οι Αγορές της Ασίας έδειξαν πως είχαν τρομάξει από το μέγεθος των ζημιών, με την Κορέα κάτω κατά -0,6% και την Αυστραλία στο -0,9% . Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  έχασε -0,8%.

Ακόμα και ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών  MSCIEF υποχώρησε λίγο, μια ημέρα μετά την επίτευξη των υψηλότερων επίπεδων για το έτος μέχρι στιγμής. Η υποχώρηση ακολούθησε μια σκληρή μέρα στη Wall Street, όπου ο Nasdaq υπέστη τη χειρότερη πτώση σε μία ημέρα από τα τέλη του 2011 . Οι πωλήσεις θέσεων από την ευρύτερη αγορά έριξαν τον Dow  -1,62% με τον S & P 500 στο -2%.

Με τις μετοχές σε δυσμένεια , τα κρατικά ομόλογα κατάφεραν να επωφεληθούν και οι αποδόσεις για την 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Φεβρουαρίου στο 2,62%.

Ακόμη και η Ελλάδα κατάφερε μια θριαμβευτική επιστροφή στην αγορά ομολόγων μόλις δύο χρόνια μετά την πτώχευσή της, που την τοποθέτησε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Το λυκόφως από την ελληνική συμφωνία σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων στις ΗΠΑ βοήθησαν το ευρώ να κινηθεί υψηλότερα από το δολάριο. Την Παρασκευή, το ενιαίο νόμισμα είναι στα 1,3892 δολάρια έχοντας κερδίσει δύο πλήρη σεντ κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση χρέους μετά από τέσσερα χρόνια επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας την άντληση του ποσού των 3 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο. «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το υπουργείο, «η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή» και η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. «Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,95%.

Η «εκπληκτική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων» έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι επενδυτές αναζητούσαν στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με αισιοδοξία για περαιτέρω ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Μάλιστα, το Reuters αναφέρεται και στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Συνολικά κεφάλαια ύψους 1.749.999.998,80 ευρώ, πριν την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, συγκέντρωσε η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,54% μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ειδικότερα, στη Δημόσια Προσφορά συγκεντρώθηκαν 174.999.999,20 ευρώ και στη Διεθνή Προσφορά 1.574.999.999,60 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της Διεθνούς Προσφοράς και της Δημόσιας Προσφοράς καλύφθηκε το σύνολο των προσφερόμενων νέων μετοχών στο πλαίσιο της ΑΜΚ, ήτοι 1.029.411.764 νέες μετοχές.

Ολοκληρώθηκε η πώληση 6 εκατ. μετοχών της Aegean, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 44,16 εκατ. ευρώ, μέσω της διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών (accelerated book building process) με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, πωλητές ήταν οι Evertrans S.A., ελεγχόμενη από τον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη, η οποία διέθεσε 4.020.736 μετοχές έναντι του ποσού των 29.592.617 ευρώ, η Alnesco Enterprises, ελεγχόμενη από συμφέροντα της οικογένειας του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, η οποία διέθεσε 989.632 μετοχές έναντι 7.283.692 ευρώ, και η Siana Enterprises, ελεγχόμενη από τον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη, η οποία διέθεσε 989.632 μετοχές έναντι 7.283.692 ευρώ.

Η 16η Ιουλίου 2014 ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος του ΟΛΘ ΟΛΘ-2,11% για τη χρήση 2013. Η πληρωμή του θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου 2014. Σημειώνεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταία επταετίας υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 5 Απριλίου οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 32.000 και διαμορφώθηκαν στις 332.000. Την τελευταία φορά που οι αιτήσεις βρίσκονταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Μάιο του 2007, έξι μήνες μετά την έναρξη της ύφεσης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τις αιτήσεις στις 320.000.

Ανέκαμψε χθες ο χρυσός, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, φτάνοντας σε υψηλό 3 εβδομάδων. Από την άλλη, ημέρα διόρθωσης ήταν αυτή για το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 14,60 δολάρια ή 1,1% κλείνοντας στα 1.320,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού έχασαν 0,2% ή 0,20 δολάρια, υποχωρώντας στα 103,40 δολάρια ανά βαρέλι.  

Στις 5 Μαΐου θα αποφασίσει η Πορτογαλία για το εάν θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας. Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη πιθανότητα η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου να ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, σύμφωνα με τον Λουίς Μάρκες Γκέντες.

Σε «θετική» από «αρνητική» αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, την μακροπρόθεσμη προοπτική της Πορτογαλίας, σημειώνοντας την πρόοδο που κατέγραψε η χώρα στην μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και υπογραμμίζει την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, την πρόσβαση του πορτογαλικού χρέους στις αγορές. Επίσης, η Fitch αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 1,3% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,5% για το 2015, έναντι 0,5% και 1% αντίστοιχα.

Αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους - PSI - είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και για τους πιστωτές, υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ στη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια επιτυχία και αποτελεί θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει να κάνει ακόμη αρκετά.

«Πολύ καλό νέο και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ την επιστροφή της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, μόλις η ελληνική κυβέρνηση δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου.

Για ενδείξεις ότι το χρέος των πλουσιότερων κρατών σταθεροποιείται, αλλά παραμένει «σε ιστορικά υψηλά επίπεδα» και αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες, κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα πρόσφατα πολιτικά μέτρα» περιοριστικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν «γενικά επέτρεψαν να σταθεροποιηθούν οι λόγοι του χρέους, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και το χρέος παραμένει σε ιστορικά (υψηλά) επίπεδα», υπογράμμισε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσινγκτον στην τριμηνιαία έκθεσή του για δημοσιονομικά θέματα.

Σε υποβάθμιση της προοπτικιής του αξιόχρεου της Τουρκίας από «σταθερή» σε «αρνητική» προχώρησε ο οίκος αξιολόγισης Moody's, επικαλούμενος τις αυξημένες πιέσεις της εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας και τις ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, Moody’s επιβεβαίωσε ότι τοποθετεί την Τουρκία στην βαθμίδα Baa3.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα