Σήμερα τα σπουδαία

Αγωνία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:37

MΕ ΤΟ βλέμμα στραμμένο στα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ βρίσκονται οι επενδυτές, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον ανέμεναν και τις εκτιμήσεις της Intel για την πορεία του τρίτου τριμήνου που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Στρατηγικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να ωθήσουν το διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν σε μία αργή αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα ενίσχυε τις μετοχές.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων διεξήχθη ομαλά, χωρίς καμία τρομοκρατική απειλή ή προβλήματα σε επίπεδο ασφάλειας, εξέλιξη που δίδει στους επενδυτές ένα λόγο να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, την παραγωγικότητα και τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όμως αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των νέων βιομηχανικών παραγγελιών, οδήγησαν σε άνοδο τη Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 121,82 μονάδες, ποσοστό 1,20%, φθάνοντας στις 10.290,28 μονάδες. Με άνοδο 23,02 μονάδων, ποσοστό 1,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1,873,43 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθοδηγούμενες από τον ισχυρό κλάδο πετρελαίου μετά τη νέα άνοδο της τιμής.

Σε αυτό συνέβαλε και η επενδυτική αναβάθμιση του πετρελαϊκού κλάδου από στρατηγικούς αναλυτές της CSFB, καθώς και η αύξηση του στόχου του ομίλου για τις τιμές βασικών μετοχών του κλάδου, αφού πρώτα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τις τιμές αργού.

Στον αντίποδα, η βρετανική Diageo, της οποίας η μετοχή υποχώρησε 1,2%, μετά από την ανακοίνωση ότι η εξασθένηση των ευρωπαϊκών αγορών και του δολαρίου θα ανακόψει τα κέρδη της.

Η μετοχή του γαλλικού ομίλου κοινής ωφελείας Suez ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος μεταξύ των blue chip, με κέρδη 3,8%, ενώ στις μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά συγκαταλέγεται και αυτή της γαλλικής Carrefour. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα