Ελλάδα – Ισπανία: Μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον

Το naftemporiki.gr συζητεί με τα εμπορικά επιμελητήρια για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 16:58
UPD:17:01
ICON PRESS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το μειονέκτημα της ελληνικής παραγωγικής και εξαγωγικής βάσης σύμφωνα με τον Clemente Pined είναι το έλλειμμα ποικιλίας προϊόντων και έλλειμμα πραγματικής εξαγωγικής βιομηχανίας. 

Συνθήκες αποεπένδυσης χαρακτηρίζουν τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Clemente Pined, ο οποίος πάντως εντοπίζει προοπτικές στα γεωργικά προϊόντα και τον τουρισμό.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών; Πώς επέδρασε η κρίση, πού βρισκόμαστε σήμερα;

Έχουμε παρατηρήσει μία μείωση του ενδιαφέροντος από ισπανικές επιχειρήσεις στις ελληνικές αγορές και το υπόλοιπο των τοπικών ισπανικών επιμελητηρίων (Μαδρίτη, Μπαρτσελόνα, Μπιλμπάο…) δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα στις λίστες τους με τις χώρες στις οποίες προετοιμάζουν επενδυτικές επισκέψεις με μέλη των επιμελητηρίων τους. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει μια αποεπένδυση ορισμένων ισπανικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, κυρίως στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας.

Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ισπανία;

Ο πιο σημαντικός τομέας είναι σίγουρα εκείνος των γεωργικών προϊόντων τα οποία δεν υπάρχουν στην Ισπανία. Επίσης, η ανάπτυξη της έλξης του τουριστικού τομέα για τους Ισπανούς.

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της ελληνικής παραγωγικής και εξαγωγικής βάσης;

Το μειονέκτημα: έλλειμμα ποικιλίας προϊόντων και έλλειμμα πραγματικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Το πλεονέκτημα: χαμηλότερο κόστος και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα