ONEX Technologies Inc: Επένδυση 36 εκατ. ευρώ σε τεχνολογία για ιχθυοκαλλιέργειες

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 16:43
UPD:18:38
ONEX Technologies Inc

Παρουσίαζοντας την επένδυση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πάνος Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στη μοναδική τεχνολογία «mobile fish pen».

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών και νέες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα αποφέρει η επένδυση ύψους 50 εκατ. δολαρίων (36 εκατ. ευρώ), της ONEX Technologies Inc σε καινοτόμους τεχνολογίες για ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρουσίαζοντας την επένδυση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πάνος Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στη μοναδική τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη.

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία θα δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και θα αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το Αμερικάνικο περιοδικό TIME.

Υπεραλίευση

Κίνητρο για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίαςγια τις ιχθυοκαλλιέργειες ήταν μεταξύ άλλων και η πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την «Κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας», όπου αναφέρεται ότι η υπεραλίευση έχει εξαφανίσει το 90% των μεγάλων ψαριών από τους ωκεανούς, ενώ το 25% των «άγριων» ψαριών έχει εκλείψει εξαιτίας φυσικών περιορισμών.

Η επένδυση της ΟΝΕΧ Technologies Inc στη βιώσιμη και αξιόπιστη τεχνολογική προσέγγιση της Lockheed Martin, θα υλοποιηθεί με απόλυτη υπευθυνότητα διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την φυσική καλλιέργεια καθαρών τύπων αλιείας της οργανικής υδατοκαλλιέργειας.

Το σύστημα

ONEX TECHNOLOGIES INC

Το νέο σύστημα που προτείνεται από τις δύο εταιρείες αποτελείται από μια κινητή μονάδα, η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» και περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου σαν δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη γη.

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία της πρωτοποριακής τεχνολογίας «mobile fish pen», τα οποία θα εξασφαλίσουν την επιτυχία αλλά και τη βιωσιμότητα ολόκληρου του έργου.

Πρώτον, η αυτοματοποίηση η οποία επιτρέπει στο ψάρι να μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου ο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να δουλέψει, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις λειτουργικές παραμέτρους ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η καλή ποιότητα του ψαριού.

Δεύτερον, η συνοχή και η αξιοπιστία των μηχανισμών, οι οποίοι παρακολουθούν τη σταθερότητα των λειτουργιών και τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την επιτυχή διεξαγωγή του έργου.

Σε αντίθεση με την ιχθυοκαλλιέργεια ξηράς, αυτή η μέθοδος σε βαθειά νερά τα οποία ανανεώνονται διαρκώς από τα ρεύματα είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία των ψαριών όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού.

Π. Ξενοκώστας

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της σημαντικής αυτής της μεγάλης επένδυσης ο κ. Ξενοκώστας τόνισε: «Στην πρώτη τριετία, για την ανάπτυξη των δύο ειδών ψαριών, τα γνωστά σε όλους μας μαγιάτικο και φαγκρί, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των περίπου 50 εκατ. δολάρια, ενώ προβλέπουμε την απόδοση της επένδυσής μας μετά την πρώτη πενταετία. Βεβαίως, στα πλάνα της δεκαετίας μας, οι επενδύσεις διπλασιάζονται, αφού μετά τα 3 έτη προχωράμε και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο και σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται και με εξαφάνιση».

Γ. Κουτσογιάννης

Ο κ. Γρηγόρης Κουτσογιάννης από την Lockheed Martin αναφέρθηκε στη νέα αυτή δραστηριότητα της Lockheed Martin Corporation δηλώνοντας: «Αναγνωρίζοντας το κενό στις αυτόνομες τεχνολογίες fish-pen ανοιχτής θαλάσσης, η Lockheed Martin εφάρμοσε τις τεχνολογίες που διέθετε αξιοποιώντας δορυφορικές επικοινωνίες, απομακρυσμένη καταγραφή δεδομένων από αισθητήρες , ρομποτική, λογισμικό διοίκησης ελέγχου και επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης, για τον έλεγχο και την τηλεπισκόπηση των κλωβών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα