Ευρωζώνη: Στο 54,5 υποχώρησε τον Ιούνιο ο PMI

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 13:20

Ο βραδύτερος, από το Μάρτιο του 2004, ήταν ο ρυθμός με τον οποίo αναπτύχθηκε ο τομέας υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, αν και κατεγράφη ανάπτυξη για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προοπτικές απασχόλησης και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές επιμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη, που προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγε η NTC Research για το Reuters, σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία - από κοινού, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 83% της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη - υποχώρησε τον Αύγουστο στο 54,5, από 55,3 τον Ιούλιο, ενώ οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Reuters, έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στο 55.

Ανάπτυξη κατεγράφη και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, αν και σε κάθε περίπτωση διαπιστώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης κατεγράφη στην Ιταλία ενώ στη Γερμανία για μία ακόμη φορά - όπως και στα τελευταία δυόμισι χρόνια - κατεγράφη ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης.

Επιβραδύνθηκε, τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων δραστηριοτήτων και ήταν ο βραδύτερος από τον Απρίλιο του 2004.

Η αισιοδοξία των εταιρειών για το επόμενο δωδεκάμηνο μετριάστηκε τον Αύγουστο, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί στο 64,6, από 65,2 τον Ιούλιο. Η αξιοσημείωτη βελτίωση των προσδοκιών που κατεγράφη στη Γαλλία αντισταθμίστηκε από την εξασθένηση της αισιοδοξίας στη Γερμανία.

Ο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση επιμέρους δείκτης απασχόλησης υπερέβη το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, καθώς ανήλθε πάνω από το 50. Διαμορφώθηκε στο 50,1, τον Αύγουστο, από 49,3 τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης από το Νοέμβριο του 2003. Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης κατεγράφη στην Ισπανία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αντιθέτως, η απασχόληση μειώθηκε στη Γερμανία για εικοστό ένατο συνεχόμενο μήνα.

Τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ θα γνωστοποιηθούν στις 17.00' ώρα Ελλάδος, με τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη ISM τον Αύγουστο στο 62,8, από 64,8 τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα