Προσφορές άνω των 20 δισ. για το 5ετές - Στο 4,95% το επιτόκιο

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 11:27
UPD:14:39
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για το πενταετές ελληνικό ομόλογο, στην πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου στην οποία προχωρά η χώρα μετά από τέσσερα χρόνια.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το βιβλίο προσφορών έκλεισε πριν από λίγο και το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,95%, έναντι 5,25% περίπου που ανέμενε χθες η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Ικανοποίηση για τις προσφορές

  • Άνω των 20 δισ. οι προσφορές για το πενταετές ομόλογο
  • Στο 4,95% το επιτόκιο
  • Αναμένεται να συγκεντρωθούν 3 δισ., έναντι αρχικού στόχου 2,5 δισ.
  • Στο 5,83% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Στον απόηχο της απόπειρας δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης από ιδιώτες πιστωτές, η οποία στέφεται με επιτυχία, όπως όλα δείχνουν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει μεγάλη πτώση σήμερα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,83%, από 5,98% χθες, ενώ το spread ανέρχεται στις 439 μονάδες βάσης, από 458 μονάδες χτες. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,95%.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2 Μαρτίου 2010, ενώ κατέβαλε επιτόκιο 6,10%.

Θετικά «βλέπουν» την έξοδο οι αναλυτές

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές στο naftemporiki.gr τη σημερινή επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 5ετές ομόλογο, ιδίως κρίνοντας από το ύψος του επιτοκίου το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,95%. Ωστόσο, για ασφαλή συμπεράσματα, παραπέμπουν στις επιδόσεις που θα σημειωθούν κατά τον πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό. Ποιες προϋποθέσεις θέτουν για τη συνέχεια.

«Οψόμεθα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Απέργης, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι «η μακροχρόνια προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα φανεί στην έκδοση 10ετούς ομολόγου». Ο ίδιος συνιστά χαμηλούς τόνους, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υποστηρίξει και στη συνέχεια την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί το 4,95%, πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις κινούνταν λίγο πάνω από το 5%», παρατηρεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς, ο οποίος τηρεί επίσης επιφυλάξεις μέχρι να εξελιχθεί η καμπύλη των επιτοκίων. Ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να φανεί ο αντίκτυπος και στον πεδίο της ρευστότητας, στον βαθμό που τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση δανεισμού από τα έντοκα και κατ’ επέκταση θα απελευθερώσουν τις δυνατότητες των τραπεζών.

Ευρύτερα, οι πρώτες διεθνείς αναλύσεις στέκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά από 4 χρόνια, διασφαλίζοντας με ευκολία ποσό της τάξης των 3 δισ., άνω του στόχου των 2,5 δισ. Σημειώνουν πάντως ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις σε επίπεδο δημοσιονομικών στόχων και τοποθέτησης στις αγορές απέχουν ακόμη από την εικόνα στην πραγματική οικονομία και εκφράζουν την ανησυχία ότι η σημερινή εξέλιξη ενδέχεται να «χαλαρώσει» τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της Ελλάδας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα