Τρεις άξονες για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 17:57
UPD:19:37

Τρεις είναι άξονες του στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.

Πρώτος άξονας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού δημοσιονομικού αποτελέσματος, ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά οι πολίτες. Δεύτερος άξονας είναι η μέγιστη δυνατή επιστροφή κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων στους πολίτες και ο τρίτος, η χρησιμοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων ως μοχλού ανάπτυξης για τις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα, ιδιαίτερα όταν οι εν λόγω περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Φροντίζουμε ώστε η κάθε εγκατάσταση να μην υπονομεύει τη λειτουργία των υπολοίπων και επειδή οι διάφορες εγκαταστάσεις θα έχουν διαφορετική τελική χρήση, αλλά και επειδή έχουν διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικά στοιχεία, ο χρόνος απόφασης για κάθε εγκατάσταση θα διαφέρει», τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ μετά το τέλος της σύσκεψης με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. πρόσθεσε ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Σε όλα τα ακίνητα έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το που θέλουμε να πάμε, αλλά πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πραγματικά ζήτηση γι αυτό που σκεφτόμαστε, γιατί δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική του να κάνουμε σχέδια στα χαρτιά και να αποφασίζουμε και να διατάζουμε», διευκρίνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις «που έχουν ήδη δοθεί στη διαχείρισή μας είχαν προϋπολογισμένο κόστος κατασκευής 870 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό εγκαταστάσεις που πιθανόν να μας ανατεθούν προς διαχείριση, καθώς και η αξία γης».

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισήμανε πως δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια μέχρι να παραδώσουν οι εργολάβοι τα έργα και τα πλήρη τεχνικά στοιχεία, «με βάση τα οποία μπορεί να γίνει μια πραγματική καταγραφή και αποτίμηση».

Τέλος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι η μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων θα χαρακτηρίζεται από ουσιαστική περιβαλλοντική ευαισθησία, καθώς -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- «είναι αδιανόητο εν ονόματι της οικονομικής αξιοποίησης να υπονομευθεί το περιβάλλον».

Από την πλευρά της η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μένει πλέον το δεύτερο στοίχημα, αυτό της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και των υποδομών. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης της χώρας, με στόχο μια πολιτική προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού.

«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού παραλαμβάνει, μετά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, από την Οργανωτική Επιτροπή τις εγκαταστάσεις, τις οποίες θα συντηρήσει μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», σημείωσε η κ. Πετραλιά και τόνισε ότι «οι αποφάσεις για τα Ολυμπιακά ακίνητα εξετάζονται πολύ σοβαρά και συντονισμένα για κάθε εγκατάσταση ή για κάθε σύνολο εγκαταστάσεων ξεχωριστά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα