Κενό τεχνολογίας στη Γουόλ Στριτ

Η Ν. Υόρκη αγνόησε τα στοιχεία για την απασχόληση
Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2004 00:01

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν την πτώση των μετοχών τεχνολογίας στην αμερικανική αγορά σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία έκλεισε με άνοδο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Η προειδοποίηση της Intel για την πορεία των πωλήσεών της μαζί με τις προειδοποιήσεις από άλλες εταιρείες ημιαγωγών, όπως Altera και Integrated Device Technology, έπληξαν το Nasdaq, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν μετοχές τεχνολογίας με το φόβο ότι οι ανησυχίες του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ είναι ενδεικτικές μιας γενικότερης εξασθένησης της εν λόγω βιομηχανίας. Η μετοχή της Intel «βούλιαξε» 7,5%, ενώ και οι 18 μετοχές του δείκτη Ημιαγωγών Φιλαδέλφειας υποχώρησαν 5%.

Tα στοιχεία για την απασχόληση, σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκαν 144.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και η ανεργία υποχώρησε στο 5,4% από το 5,5%, ήταν θετικά, αν και όχι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, και θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ώθηση στην αγορά, ή ακόμη και να τη διατηρήσουν στάσιμη, εάν έλειπε η προειδοποίηση από την Intel.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία για την απασχόληση επισκίασαν την εξασθένηση του τεχνολογικού τομέα. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca έδωσε ώθηση στην αγορά, με κέρδη 2,5%, μετά τις ελπίδες για έγκριση ενός νέου φαρμάκου της την προσεχή εβδομάδα, ενώ η μετοχή της Allied Domecq ενισχύθηκε 2% μετά τις θετικές προοπτικές για την πορεία των κερδών της.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενισχυόμενος 5% από τα χαμηλά του 2004 που άγγιξε στα μέσα Αυγούστου. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1%.

Ο αντίκτυπος της Intel έγινε αισθητός και στον τεχνολογικό κλάδο του χρηματιστηρίου του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να υποχωρεί περισσότερο από 1%, με αποτέλεσμα να χάσει 1,67% της αξίας του σε εβδομαδιαία βάση.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα