Σε περίοπτη θέση στα διεθνή ΜΜΕ η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 16:20
UPD:16:22
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Περίοπτη θέση καταλαμβάνει στα διεθνή ΜΜΕ η επικείμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου από πλευράς Ελλάδας, με ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές, για πρώτη φορά από την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, τον Μάιο του 2010.

Η ευρωπαϊκή έκδοση του ιστοτόπου των Financial Times προτάσσει το ζήτημα της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Η χώρα θα πωλήσει πενταετή ομόλογα αξίας τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικό οργανισμό. Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα σημειώνουν ότι το ποσό μπορεί να φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι τα επιτόκια θα κινούνται μεταξύ 5,25% και 5,5%», σημειώνει από την πλευρά της, σε άρθρο το οποίο δημοσίευσε πριν από λίγο στον ιστότοπό της η Wall Street Journal.

Τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ότι η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βοήθησε ιδιαίτερα, πείθοντας ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να «βγει» εκ νέου στις αγορές, προτάσσει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιστροφή της στις αγορές με πενταετές ομόλογο», σημειώνουν λιτά οι New York Times.

«Ελλάδα: Η έξοδος στις αγορές, μια επιχείρηση ιδιαίτερα πολιτική», τιτλοφορεί σχετικό άρθρο στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη επιτυχία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επίκειται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υπό μορφή «κουρέματος», αντίθετα με την επιμήκυνση για 30 έως 50 έτη, η οποία κρίνεται πιθανότερη.

«Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι βγαίνει στις διεθνείς αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια», σημειώνει το πρακτορείο Associated Press, το οποίο προσθέτει ότι από το 2010 μέχρι σήμερα η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από τον διεθνή μηχανισμό στήριξης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Το πρακτορείο κάνει επίσης λόγο για σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών στη χώρα τα τελευταία χρόνια, μέσω της επιβολής προγραμμάτων σκληρής λιτότητας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας εκπληκτικής οικονομικής "επιστροφής". Πριν από δύο χρόνια, η χώρα έμοιαζε στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τώρα είναι στα πρόθυρα της επιστροφής της στις αγορές, με την έκδοση πενταετών ομολόγων συνολικής αξίας 2 διασεκατομμυρίων ευρώ», τονίζει το πρακτορείο Reuters, σε σχόλιο του Χούγκο Ντίξον.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα