Αλμα διμήνου στην Ευρώπη

Καλό ποδαρικό στον «κακό» Σεπτέμβρη
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2004 00:01

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα διμήνου, έχοντας ως στήριγμα τις μετοχές τεχνολογίας και άλλους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο, όμως ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, λόγω της αργίας της Ημέρας Εργασίας στις ΗΠΑ.

H αργία αυτή στις ΗΠΑ σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος της περιόδου θερινών διακοπών και την επιστροφή των επενδυτών στην αγορά. Αν και το υποτονικό κλίμα που χαρακτήρισε τις τελευταίες εβδομάδες την αγορά πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ο πιο αρνητικός μήνας του έτους για τις μετοχές.

Η μετοχή του γερμανικού παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου T-Online ενισχύθηκε 4,2%, εν μέσω φημολογιών ότι η μητρική εταιρεία Deutsche Telekom ενδέχεται να αγοράσει μερίδια μειοψηφίας. Εκτός από την τεχνολογία, κέρδη κατέγραψαν και άλλοι τομείς που συνήθως ωφελούνται από την ισχυροποίηση της οικονομίας, όπως αυτοκινητοβιομηχανία και μίντια.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,4%, σημειώνοντας το καλύτερο κλείσιμο από τις 2 Ιουλίου, ενώ είναι σήμερα ενισχυμένος 6,2% από τα χαμηλά επίπεδα του 2004 που είχε αγγίξει στα μέσα Αυγούστου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,3%.

Τα στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 144.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθησύχασαν τους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ χαμηλές, ειδικά σε επίπεδα ροής ρευστού. Πόσο όμως ακόμη θα διαρκέσει η τάση αυτή;», διερωτάται ο Αντριου Μπάρκερ, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Οι τιμές πετρελαίου παραμένουν απειλή, καθώς αρκετοί αμφιβάλλουν ότι η πρόσφατη υποχώρηση από τα επίπεδα-ρεκόρ θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει ο Μπάρκερ.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 2%, με τις μετοχές του χαλυβουργικού κλάδου, ναυτιλιακών εταιρειών και της αυτοκινητοβιομηχανίας να αποτελούν τον κύριο στόχο των επενδυτών για αγορές, μετά τα θετικά στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στην Ιαπωνία.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα