Γ. Στουρνάρας: Η ημερομηνία έκδοσης ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 20:33
UPD:20:52
ΑΠΕ - ΜΠΕ /ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο (φωτ. αρχείου).

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup και του Ecofin. 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο ίδιος απέφυγε να μιλήσει για την ημερομηνία έκδοσης ομολόγων λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλλει την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Για σκεφτείτε. Πριν από την κρίση. Είμαστε ακριβώς σήμερα, πριν μισή ώρα, είμαστε στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη».

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι «στο Eurogroup, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες επτά μηνών είχαμε αυτή τη θετική απόφαση που γνωρίζετε. Δόθηκε το πράσινο φως στα εθνικά Κοινοβούλια χωρών να αποφασίσουν για τη δόση. Αλλά και το Ecofin που εξηγήσαμε τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας εκεί. Όπου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήξαμε σε σημαντικές αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση, για τη Διαφάνεια στις Κεφαλαιαγορές. Και ήθελα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό και για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να «φρενάρει» αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα» κατέληξε.

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα