Φθινοπωρινή αύρα στη Ν. Υόρκη

Οι επενδυτές επανήλθαν δυναμικά στην αγορά
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:33

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ χθες στους κανονικούς ρυθμούς της Wall Street, καθώς η αμερικανική αργία της Ημέρας Εργασίας τη Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της θερινής περιόδου για τους επενδυτές.

Οι μετοχικές τιμές εκτινάχθηκαν ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα διμήνου, καθώς η μείωση της τιμής πετρελαίου απομάκρυνε τις ανησυχίες ότι το ενεργειακό κόστος μπορεί να πλήξει τα εταιρικά κέρδη και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για βελτίωση της οικονομίας.

Οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι τα συνέδρια των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν ομαλά, παίρνοντας πλέον μία ανάσα ανακούφισης. Η Cisco Systems στήριξε τόσο το δείκτη Standard & Poor's 500 όσο και το Nasdaq, μετά την αναβάθμισή της από τη χρηματιστηριακή εταιρεία CIBC World Markets.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 82,59 μονάδες, ποσοστό 0,80%, φθάνοντας στις 10.342,79 μονάδες. Με άνοδο 14,08 μονάδων, ποσοστό 0,76%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.858,56 μονάδες.

Στην Ευρώπη, το κλίμα ήταν υποτονικό, καθώς η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών φαίνεται τώρα να «στενεύει», όμως το ράλι της μετοχής της Swiss Re και η μείωση των τιμών αργού ανέκοψαν τις ρευστοποιήσεις.

Η μετοχή της Swiss Re ενισχύθηκε 2,4%, μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής της κατάταξης από την JP Morgan. Ώθηση στον ασφαλιστικό τομέα προσέφερε και η Swiss Life, η οποία ανακοίνωσε εξαπλάσια αύξηση των καθαρών κερδών της στο πρώτο εξάμηνο.

Οι επενδυτές, ωστόσο, απέσυραν χρήματα από τομείς εξόρυξης μετάλλων, εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα, από τις κύριες καταναλώτριες χώρες μετάλλων και χάλυβα, ενδέχεται να προβεί σε περαιτέρω μέτρα για την αποθέρμανση της οικονομίας της. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,14%, αφού ενισχύθηκε τις 11 από τις τελευταίες 16 συνεδριάσεις.

Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε μόλις 0,13%. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν υποτονικός, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόβλημα, σύμφωνα με αναλυτές, γενικότερα όμως η αγορά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Το Τόκιο έκλεισε στα υψηλότερα πέντε εβδομάδων, με το Nikkei να ενισχύεται 0,49%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα