British Airways: Πουλά το μερίδιό της στην Qantas

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 08:01
UPD:09:09

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ του μεριδίου της, αξίας 1,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (763 εκατ. δολ. ΗΠΑ), στην Qantas, προχωρά η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, British Airways Plc, προκειμένου να μειώσει το χρέος της και να εξοικονομήσει κεφάλαια για πιθανές εξαγορές.

Η πώληση του μεριδίου 18,25%, θα καταστήσει την British πιο εύρωστη σε μελλοντικές ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις, ανέφερε ο επικεφαλής της Rod Eddington σε δήλωσή του. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία, είχε καταβάλει για το μερίδιο αυτό, στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας το 1993, 665 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Ο Eddington, επιδιώκει τη μείωση του χρέους της εταιρείας ύψους 5,6 δισ. λιρών Αγγλίας (10 δισ. δολ. ΗΠΑ), αλλά και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση από τον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, που δέχεται. Ο ίδιος έχει πει, ότι η απορρόφηση της KLM Royal Dutch Airlines από την Αir France το Μάϊο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, θα οδηγήσει σε περισσότερες συγχωνεύσεις.

Ο επικεφαλής της British Airways, Rod Eddington

«Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών περνάει δύσκολες ημέρες και η British Airways δέχεται έντονο ανταγωνισμό από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ανέφερε ο Steven Marsh, ο οποίος διαχειρίζεται 320 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την Trust Co. στην Αυστραλία, συμπληρώνοντας: «Oι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, δρουν αρνητικά στην πορεία του κλάδου».

Η British Airways, έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 13.000 ανθρώπους και το κόστος λειτουργίας της κατά 869 εκατ. λίρες Αγγλίας την τελευταία τριετία, προκειμένου να περιορίσει τον ανταγωνισμό που δέχεται από την Ryanair Holdings Plc, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης.

Η τελευταία, έχει ανακοινώσει, ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων της, σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, προκειμένου να ανατρέψει την αντίστοιχη μείωση τιμών, στην οποία προχώρησαν οι κλασσικές αεροπορικές εταιρείες.

Iberia, Aer Lingus

«H εταιρεία, δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο του 9% που κατέχει στην ισπανική Iberia Lineas Aer De Espana», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Σύδνεϋ, ο εμπορικός διευθυντής της British Airways, Martin George, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο στον εν λόγω κλάδο, ποτέ μην λες ποτέ».

Τον Ιούλιο, ο Eddington, απέκλεισε μία προσφορά για την Aer Lingus Plc, την κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιρλανδίας. Σημειώνεται, ότι η British Airways, η Qantas, η Aer Lingus και η Iberia, είναι μέλη της συμμαχίας των αεροπορικών εταιρειών, Oneworld.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να ανακάμψουν, μετά από ζημίες ύψους 30 δισ. δολ. ΗΠΑ την τελευταία τριετία, εξ αιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών και της επιδημίας του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας, SARS, που μείωσαν τα ταξίδια. Σύμφωνα με την International Air Transport Association, οι υψηλότερες τιμές καυσίμων, αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους μέχρι έξι δισ. δολ. ΗΠΑ.

Οι τιμές των καυσίμων, που αποτελούν περίπου το 16% του κόστους λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών, έφθασαν τον μήνα που πέρασε τα 55,95 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από το 1982. Χθες, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στη Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο κέντρο διαπραγμάτευσής του στην Ασία, στα 51,72 δολ. το βαρέλι.

Aναστολή διαπραγμάτευσης

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Qantas, την πώληση των οποίων για λογαριασμό της British Airways έχει αναλάβει η Citigroup Inc., ανεστάλη.

«Ενδέχεται να έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από την πώληση», ανέφερε ο John Gethin-Jones, γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών συναλλαγών της Queensland Investment Corp. στο Μπρίσμπεϊν, ο οποίος κατέχει περίπου 19 εκατ. μετοχές της Qantas, συμπληρώνοντας: «Η British ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια πιο σκληρή αγορά στην Ευρώπη».

Χθες, οι μετοχές της Qantas έκλεισαν στα 3,33 δολ. Αυστραλίας η μία. Συνολικά φέτος έχουν κερδίσει μόλις 1,2%, καθώς οι τιμές πετρελαίου που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησαν το κόστος των καυσίμων. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσε τον μήνα που πέρασε κέρδη ρεκόρ, τα οποία ανήλθαν στα 290,6 εκατ. δολ. Αυστραλίας, έναντι ζημιών εννέα εκατ. δολ., που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται, ότι η British Airways, αγόρασε το 1993 το 25% της Qantas από το κράτος, πριν το τελευταίο προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της. Το μερίδιό της περιορίστηκε καθώς η Qantas πούλησε μετοχές για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της.

Στιγμή για πώληση

«Η British Airways, εισέπραξε 600 εκατ. δολ. Αυστραλίας σε μερίσματα από αυτήν της την επένδυση», ανέφερε ο Eddington, συμπληρώνοντας: «Οι μέτοχοί μας είχαν καλή απόδοση από την επένδυση στην Qantas. Τώρα πιστεύουμε ότι μας συμφέρει να πουλήσουμε αυτές τις μετοχές για να μειώσουμε το χρέος και να βελτιώσουμε τον ισολογισμό μας».

Η British Airways βρίσκεται στο BB+, σύμφωνα με την Standard & Poor's, ένα επίπεδο χαμηλότερα από αυτό που εισηγείται επένδυση.

Σημειώνεται, ότι, η British Airways και η Qantas συνεργάζονται στις πτήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Λονδίνου και Αυστραλίας, τις λεγόμενες «Διαδρομές Καγκουρώ», που τους επιτρέπουν να έχουν συγκεκριμένες τιμές στην πώληση εισιτηρίων. Οι δύο εταιρείες, ανακοίνωσαν, ότι η πώληση των μετοχών δεν πρόκειται να αλλάξει αυτήν τη συμφωνία, η οποία ανανεώθηκε τον περασμένο μήνα για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Αυστραλίας.

Οι εκπρόσωποι της British Airways στο διοικητικό συμβούλιο της Qantas, Nick Tait και Roger Maynard, παραιτήθηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα