Γκρίνσπαν: Επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 17:46
UPD:18:02

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της αμερικανικής οικονομίας επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν επιβαρύνουν προς το παρόν τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

«Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει ανακτήσει μέρος της δυναμικής της. Παρά την άνοδο των τιμών πετρελαίου στα μέσα Αυγούστου οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει», τόνισε ο διοικητής της Fed.

Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι κατασκευές νέων κατοικιών ανέκαμψαν τον Ιούλιο, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν σε ανοδική τροχιά, πρόσθεσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου στέλνουν συγκεχυμένα μηνύματα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι τα μισθολόγια κατά τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού σημείωσαν αύξηση μικρότερη σε σχέση με εκείνη που καταγράφηκε την άνοιξη. Τον Αύγουστο, ωστόσο, η αμερικανική αγορά εργασίας παρουσίασε ανάκαμψη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/04/954928.htm .

Τα παραπάνω σχόλια ερμηνεύονται από αναλυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών εμμένει στο σχέδιό της για συγκρατημένη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο η Fed έχει προχωρήσει δύο φορές στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ενώ κατά τη συνεδρίασή της, στις 21 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αυξήσει για ακόμη μία φορά τα επιτόκια του δολαρίου, κατά 25 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα