Χωρίς κίνητρα η αγορά

Υποτονικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:28

ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ αισιόδοξοι τόνοι του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, για την οικονομία δεν φαίνεται να αποτέλεσαν και μεγάλη έκπληξη για τους Αμερικανούς επενδυτές.

«Η ομιλία του Γκρίνσπαν δεν φαίνεται να αλλάζει τη γραμμή της Φέντεραλ Ρεζέρβ όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς προοιωνίζεται νέα αύξηση των επιτοκίων τώρα και πιθανώς ακόμη μία αργότερα στη διάρκεια του έτους», επισημαίνουν αναλυτές.

Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η Coca-Cola βάρυνε τους δείκτες Dow Jones και S&P 500, από τη στιγμή που η Coca-Cola Enterprises, η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coke στον κόσμο, υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα φετινά κέρδη της.

Η μετοχή της Motorola υποχώρησε 4%, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής της κατάταξης από τη Merrill Lynch, επικαλούμενη εξασθένηση στην αγορά κινητών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 29,43 μονάδες, ποσοστό 0,28%, φθάνοντας στις 10.313,36 μονάδες. Με απώλειες 7,92 μονάδων, ποσοστό 0,43%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.850,64 μονάδες.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ανάμεικτες αντιδράσεις που προκάλεσαν στους επενδυτές τα σχόλια Γκρίνσπαν.

«Οι αγορές περίμεναν μία θετική τοποθέτηση για την οικονομία και την πήραν, από την άλλη όμως τα σχόλια του Γκρίνσπαν ισχυροποίησαν την άποψη για νέα αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα. Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά τις μετοχές, αντανακλώντας τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση του κόστους δανεισμού στα εταιρικά περιθώρια κέρδους», αναφέρει ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING Financial Markets.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει υποτονική, γεγονός που αποτυπώνεται στο συνεχιζόμενο χαμηλό όγκο συναλλαγών. Η αγορά δεν έχει επίσης αποκλείσει νέα άνοδο των τιμών αργού, εξέλιξη που πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε μόλις 0,01%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,18%. Η μετοχή της Accor υποχώρησε 6,4%, από τη στιγμή που ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος ανακοίνωσε απογοητευτικές προβλέψεις. Ακόμη ένα αρνητικό σημείο της αγοράς ήταν η μετοχή της British Airways, με απώλειες 3,1%, μετά την πώληση μεριδίου της στην αυστραλιανή Quantas.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα