Θετικά σχόλια από Ντέισελμπλουμ και Ρεν

Σε εξέλιξη το άτυπο Eurogroup στο Ζάππειο
Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 09:41
UPD:11:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντέισελμπλουμ προσέρχεται στο Ζάππειο Μέγαρo.

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος το πρωί στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και επανέλαβε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

GREEK EU PRESIDENCY

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και για τους Έλληνες, έπειτα από πολλά οδυνηρά χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

GREEK EU PRESIDENCY

Επεσήμανε, ακόμη, ότι από τις σημερινές άτυπες συνεδριάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την τρόικα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (Δ) με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (A) στο Ζάππειο Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:

- Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

GREEK EU PRESIDENCY

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ολοκληρωθεί γύρω στις 12:30, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης εργασιών του Ecofin, τρία θέματα θα συζητηθούν:

α.  Οι οικονομικές προβλέψεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.

β. Η χρηματοδότηση της οικονομίας η οποία βασίζεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται σε συστάσεις της έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι εκπρόσωποι της οποίας, επίσης, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

γ. Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της εαρινής Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, αύριο, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τις συνεδριάσεις-σήμερα και αύριο- των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τον  Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). 

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα