Σάββας Τσιτουρίδης: Δεν δικαιολογείται αύξηση στα άλευρα

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 16:39
UPD:16:51

«Δεν δικαιολογούνται ανησυχίες για αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, αφού οι τιμές των δημητριακών στην ελληνική και διεθνή αγορά φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις περυσινές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης. Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ελληνική παραγωγή τόνισε ότι «φέτος, αν και είχαμε υψηλότερη παραγωγή -1.250.000 τόνους σκληρού σίτου και οι 150.000 τόνοι μαλακού σίτου μπορούν να διατεθούν άμεσα στην εγχώρια αγορά - εντούτοις η ποιότητα είναι χαμηλότερη από αυτή του 2003, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η επιθυμητή εμπορική κίνηση».

Για το λόγο αυτό ο υπουργός έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές, παραγωγούς και εισαγωγείς, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συνεννόησης.

Ο «αλευροπόλεμος» ξέσπασε από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το καθεστώς εισαγωγών σιτηρών από τρίτες -εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης- χώρες http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=953735 .

Η αλευροβιομηχανία υποστηρίζει ότι το νέο καθεστώς καθιστά τις εισαγωγές αδύνατες και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ποιότητας της φετινής εγχώριας παραγωγής, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανατιμήσεων έως και 20% σε μια σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (π.χ. ψωμί και ζυμαρικά).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα