Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 16:39

Σάββας Τσιτουρίδης: Δεν δικαιολογείται αύξηση στα άλευρα

«Δεν δικαιολογούνται ανησυχίες για αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, αφού οι τιμές των δημητριακών στην ελληνική και διεθνή αγορά φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις περυσινές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης. Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ελληνική παραγωγή τόνισε ότι «φέτος, αν και είχαμε υψηλότερη παραγωγή -1.250.000 τόνους σκληρού σίτου και οι 150.000 τόνοι μαλακού σίτου μπορούν να διατεθούν άμεσα στην εγχώρια αγορά - εντούτοις η ποιότητα είναι χαμηλότερη από αυτή του 2003, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η επιθυμητή εμπορική κίνηση».

Για το λόγο αυτό ο υπουργός έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές, παραγωγούς και εισαγωγείς, να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συνεννόησης.

Ο «αλευροπόλεμος» ξέσπασε από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το καθεστώς εισαγωγών σιτηρών από τρίτες -εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης- χώρες http://www.naftemporiki.gr/premium/archive/story.asp?id=953735 .

Η αλευροβιομηχανία υποστηρίζει ότι το νέο καθεστώς καθιστά τις εισαγωγές αδύνατες και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ποιότητας της φετινής εγχώριας παραγωγής, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανατιμήσεων έως και 20% σε μια σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (π.χ. ψωμί και ζυμαρικά).